Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2012.

Obeležavanje Dana 250. raketne brigade



Polaganjem venaca na Spomen obeležje palim pripadnicima 250. raketne brigade tokom NATO bombardovanja u kasarni «Banjica», i svečanim defileom jedinica u Vojnoj akademiji, obeležen je Dan 250. raketne brigade i jubilej - 50 godina od formiranja jedinice.

Svečanosti su prisustvovali komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak sa saradnicima, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, komandanti jedinica, porodice poginulih pripadnika brigade, penzionisani pripadnici jedinice, sveštena lica, predstavnici lokalne vlasti, kao i brojni prijatelji i gosti.

General Živak rekao je da je 2012. godina jubilarna po mnogo čemu i naveo proslavu 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva kao i 50 godina postojanja 250. raketne brigade.

- Mogu da kažem da smo mi srećna generacija koja ima priliku i mogućnost da obeleži tako značajne jubileje. To je velika čast, ali i velika obaveza. To je obaveza prema generacijama koje će doći i nastaviti da izgrađuju naš vid i naše jedinice, rekao je general Živak i dodao da je formiranje 250. raketnog puka i uvođenje raketnih jedinica bio kvalitativni skok u razvoju vida ViPVO.

- Dug period razvoja isprepleten je brojnim periodima prosperiteta, napretka i razvoja, ali na žalost i vrlo teškim trenucima kroz koje su prošli naša vojska i naš narod. Ono što bih posebno istakao je činjenica da su naši ljudi uvek, u najtežim trenucima, bili na visini svog zadatka, kako s aspekta patriotizma, tako i profesionalizma, rekao je komandant ViPVO i pohvalio pripadnike te jedinice za zalaganje, uloženi trud i dobru volju da učine najbolje.

General Živak podsetio je na redovne zadatke zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, ali i na obuku – kontinuiran, kvalitetan, kompletan proces. On je istakao zadatak izgradnje zdravog i čvrstog vojničkog kolektiva kao imperativ i uslov da bi ostali zadaci bili uspešno obavljeni.

Obraćajući se prisutnima, komandant 250. raketne brigade brigadni general Duško Žarković napomenuo je da pripadnici te jedinice tokom 50 godina, s ponosom slede reči prvog komandanta jedinice, pukovnika Stevana Roglića, koji je prilikom formiranja jedinice naglasio da istorija 250. raketnog puka treba da bude ispisana naporima i požrtvovanim radom vojnika i starešina, koji nesebično ulažu u sebe, ali i njihovim osposobljavanjem za izvršavanje zadataka u protivvazduhoplovnoj odbrani naše zemlje. Kao takva jedinica treba da posluži stvaranju tradicija na kojima će vaspitavati mlade starešine.

- Upravo te reči dokazane su 1999. godine u najtežim trenucima za jedinicu i našu zemlju. Svih 78 dana bombardovanja, pripadnici raketnih jedinica vodili su herojsku borbu protiv višestruko nadmoćnijeg protivnika ispoljavajući maksimalno požrtvovanje, visoku obučenost i borbeni moral. Oni su bili nadahnuće i primer kako se brani otadžbina, a sada već istorijsko obaranje nevidljivog F-117A bio je snažan podsticaj celokupnom stanovništvu da izdrži do kraja. U izvršavanju zadataka, nažalost, poginulo je 28 heroja, rekao je on.

U periodu između jubileja, jedinica, prema rečima komandanta brigade,nastavlja sa izvršavanjem zadataka, kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije i podizanja nivoa operativnih sposobnosti, a obukom usmerenoj ka misiji, kvalitetnim održavanjem raketno-radarskih sredstava i pružanjem podrške modernizaciji postojećih sistema, obezbeđuje se dostizanje potrebnih sposobnosti za izvršenje namenskog zadatka.

Nakon svečanog stroja i defilea jedinice prikazana je modernizacija izvršena na sredstvima raketnih sistema NEVA i KUB.

Vence na spomen obeležje palim pripadnicima 250. raketne brigade koji su živote dali za odbranu otadžbine položili su predstavnici komandi jedinica, članovi porodica, predstavnici ratnih sastava, lokalnih gradskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve.

U ime Patrijarha Srpske pravoslavne crkve, pripadnicima 250. raketne brigade praznik je čestitao vladika hvostanski Atanasije (Rakita). Umetnički program recitovanjem pesama upotpunile su glumice Jelena i Ivana Žigon.
photoFOTOGALERIJA