Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2012.

Ministar Vučić u poseti Norveškoj



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas sa članovima stalnog Komiteta za spoljne poslove i odbranu norveškog Parlamenta koji je predvodila Ane Marije Eriksen Sereide.

Predsednica norveškog Komiteta je naglasila da Norvešku i Srbiju vezuju tradicionalno dobri odnosi i izrazila uverenje da političke i ekonomske veze dve zemlje mogu i moraju biti na još višem nivou.

Vučić je na početku razgovora istakao da Norveška danas predstavlja najvećeg stranog investitora u srpskoj privredi, a da će Srbija novim setom zakona o javnim nabavkama, javnim preduzećima, kao i žestokom borbom protiv korupcije, poboljšati investicioni ambijent i pozvao norvešku vladu i privatne kompanije da ulažu u Srbiju.

Predstavnici norveške vlade dočekali su srpskog potpredsednika Vlade i ministra odbrane uz najviše državne počasti.

Ministar Vučić se danas sastao i sa ministarkom odbrane Kraljevine Norveške Anom Grete Strom Erikson sa kojom je razgovarao o unapređenju vojno-vojne, vojno-ekonomske, vojno-obrazovne i vojno-medicinske saradnje.

„Srbija, poštujući svoj Ustav i skupštinsku deklaraciju, neće ulaziti u NATO ili bilo koji drugi vojni savez, ali će kroz program Partnerstvo za mir, nastaviti dalju modernizaciju i profesionalizaciju oružanih snaga kao i unapređenje i razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. Jedan od prioriteta Ministarstva odbrane je i razvoj bilateralnih odnosa sa Norveškom koja je pružila veliku pomoć Vojsci Srbije u sprovođenju reformi sistema odbrane i vojnog obrazovanja, kao i velikom broju realizovanih donacija u proteklom periodu“ naglasio je Vučić.

Tokom sastanka dogovoren je nastavak saradnje u oblasti budžetiranja i ljudskih resursa, kao i uspostavljanje saradnje na programu povećanja energetske efikasnosti u sistemu odbrane Republike Srbije.

Norveška ministarka je na kraju sastanka naglasila da je Srbija za Norvešku partner od poverenja.

Ministar Vučić je tokom popodneva položio venac na groblju Vestre Gravlund Jugoslovenima umrlim tokom internacije u Drugom svetskom ratu.

U večernjim satima ministar Vučić će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Norveške Espenom Bartom Eideom.