Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.11.2012.

Dodeljeni ključevi 92 stana pripadnicima sistema odbrane



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je ključeve novoizgrađenih stanova na lokaciji bivše kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Beogradu aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Danas su podeljeni ključevi od 92 stana u zgradama 4A, 4V, 4G, 4D, 4E i 4Ž.

Tom prilikom ministar Vučić izjavio ja da mu je čast što je uručivanjem ključeva za 92 porodice pokazano da Vlada Srbije, Republička direkcija za imovinu i Građevinska direkcija Srbije nastavljaju da obavljaju svoj posao.

- Očekujem da se taj posao ubrza u narednom periodu i da ovo ne bude jedini ovakav projekat. Naš posao je da u budućnosti mnogo više i ozbiljnije brinemo o stambenim potrebama pripadnika Vojske Srbije, jer to je naša obaveza, rekao je ministar odbrane.

On je dodao da je ponosan zbog toga što će oni koji su dobili stanove sa svojim porodicama od danas moći da žive u svojim domovima, a ne kao podstanari.

- Mi ćemo kao Vlada Republike Srbije podsticati ovakve akcije jer time pomažemo i našu privredu i onima koji teško mogu da dođu do stambenog prostora, do onoga što im život znači, do perspektive, ne samo za sebe nego i za njihovu decu, rekao je ministar Vučić i dodao da je podelom stanova u naselju „Stepa Stepanović“ samo delimično rešen problem stambenog pitanja u Vojsci jer je ključni problem nedostatak stambenog prostora za vojna lica i najavio da će do kraja godine biti doneta nova rešenja.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan rekao je da projekat izgradnje stanova započeo u januaru 2011. godine, i da je za nepune dve godine zajedno sa angažovanim izvođačima završeno 17 objekata.

- Građevinska direkcija Srbije nastavlja s projektom u punom kapacitetu i očekujemo da će do proleća sledeće godine biti završena 44 objekta, odnosno 4616 stanova. Pripadnicima Vojske Srbije čestitam i želim da ovi stanovi postanu njihovi domovi, rekao je Šurlan.

Zastavnik Ratko Patrnogić zaposlen je u sistemu odbrane već 26 godina. Živeo je i radio u Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori a sad je pripadnik „Kobri“. Današnji dan smatra praznikom za celu porodicu.

- Stan smo čekali 26 godina. Ja sam se mlad oženio, odmah posle srednje škole. Dobili smo troje dece koji su sad već odrasli. Bilo bi dobro da smo ranije dobili taj stan, ali kako je moglo biti i danas smo srećni. Stan je trosoban, 82,5 kvadrata, odrekao sam se pola stambene jedinice, jer se nadamo da će nam se ćerka uskoro udati.

Potpukovnik Dragan Ferlan iz Uprave za telekomunikaciju i informatiku čeka stan, takođe, 26 godina. U međuvremenu se selio 11 puta, prekomandovan je u pet jedinica i učestvovao u dva rata.

- Osećanja su podeljena. S jedne strane, srećan sam što sam ušao u svoj stan posle toliko godina, a s druge sam malo tužan jer sam stan dobio četiri, pet godina pred penziju. Imam petočlanu porodicu i nije bilo lako živeti kao podstanar. Zadovoljan sam stanom i danas ga vidimo prvi put.

Na lokaciji nekadašnje kasarne, na 42 hektara površine gradi se stambeno-poslovni kompleks sa 4616 stanova, 156 lokala, 1430 garažnih i 3300 otvorenih parking mesta. Ministarstvu odbrane pripada 21 odsto bruto provršine prostora u naselju „Stepa Stepanović“ za rešavanje stambenog pitanja pripadnika Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA