Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2012.

Vežba pilota na poligonu „Pasuljanske livade“



Pripadnici 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, locirane na aerodromu „Lađevci“ kraj Kraljeva, na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ realizovali su redovnu plansku aktivnost raketiranja zemaljskih ciljeva, koja je vrhunac usavršavanja u prvom stepenu borbene obuke za pilote protivoklopnih helikoptera. Vežbom je rukovodio komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile potpukovnik Predrag Nikolić.

Prema rečima potpukovnika Nikolića, na „Pasuljanskim livadama“ su se uvežbavali uglavnom mlađi piloti koji do sada nisu dejstvovali, ali i iskusni letači strelci, osposobljeni za dejstva po ciljevima na ovom poligonu. Osim njih, uvod u trenažu za raketiranje zemaljskih ciljeva prošle su i kolege iz 119. mešovite helikopterske eskadrile.

„Dejstvo po zemaljskim ciljevima izvodi se u formaciji „par protivoklopnih helikoptera“, gde su vođe parova iskusniji piloti, kolege iz Niša, a piloti iz 714. eskadrile, koji prvu put dejstvuju, u svojstvu su pratioca. Piloti protivoklopnim vođenim raketama raketiraju nepokretne ciljeve na udaljenosti od 2.000 metara. Osim redovne letačke obuke, predviđene godišnjim planom, imamo i elemente borbene obuke koji predstavljaju kulminaciju dejstava u dnevnim uslovima i preduslov za nastavak obuke u sumrak, odnosno u svitanje, za dejstva po zemaljskim, prvenstveno oklopnim ciljevima.“, istakao je Nikolić.

Protivoklopna helikopterska eskadrila „Senke“ zadatke realizuje redovno po planu i programu borbene obuke na godišnjem nivou, a uvežbavanje na „Pasuljanskim livadama“ vrhunac je obuke u dnevnim uslovima, i preduslov za dalju obuku u noćnim uslovima.
photoFOTOGALERIJA