Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2012.

Završeni radovi na osnovnoj školi u Pranjanima



Državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi danas su, svečanim presecanjem vrpce, obeležili završetak radova u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima. U svečanom činu presecanja vrpce učestvovali su i direktorka škole Gorica Stanojević i predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Nikolić izrazio je zadovoljstvo, u svoje i u ime Ministarstva odbrane, što u saradnji s predstavnicima Ambasade SAD i Evropske komande oružanih snaga SAD prisustvuje svečanosti koja pokazuje obostranu želju ka unapređenju prijateljskih odnosa te dve zemlje.

- Želim da vam zahvalim u ime srpskog naroda što niste zaboravili ono što se desilo pre više od pola veka. Projekat „Humanitarna asistencija“ pružiće ovoj deci i okolini savremene školske prostorije, a ujedno će predstavljati i memorijalni centar koji će nas sve zajedno podsećati na herojska dela građana Srbije, rekao je državni sekretar Nikolić i dodao da je srpski narod na tom prostoru, a i širom Šumadije, pokazao svoju veličinu, hrabrost i požrtvovanost.

Ambasador SAD zahvalio je svima koji su učestvovali u tom projektu.

- Iako ovde stojim samo ja, mnogo je njih koji su omogućili ovaj projekat. Posebno Evropska komanda oružanih snaga SAD čiji su ljudi radili na projektu i koja je izdvojila novac i vreme. Hvala srpskom narodu koji je pomogao našim pilotima tokom rata, a deci bih poručio da zapamte svoje pretke, rekao je ambasador Kirbi.

Izgradnja školske sportske sale kao i obnova nekoliko prostorija, izvedena je uz pomoć donacije Evropske komande oružanih snaga SAD u iznosu od 640.000 dolara.

Pranjani su mesto gde je tokom Drugog svetsko rata organizovana najveća akcija savezničkih snaga za spasavanje pilota iz neprijateljskih linija. Misija je nazvana Halijard i omogućila je da se više od 500 vazduhoplovaca spasi uz velikodušnu pomoć lokalnog stanovništva koje je sagradilo privremenu pistu da bi omogućili avionima SAD da slete i spasu pilote. Zbog tog istorijskog događaja Ambasada SAD nastavlja da izgrađuje prijateljstvo s Pranjanima.
photoFOTOGALERIJA