Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.09.2012.

Otvoren naučni skup OTEH 2012



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić otvorio je danas peti naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija OTEH 2012 koji se održava u Vojnotehničkom institutu.

Otvaranju skupa prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, članovi kolegijuma ministra odbrane, predstavnici Vojske Srbije, remontnih zavoda, fabrika odbrambene industrije, instituta, fakulteta kao i učesnici i drugi gosti.

Ministar Vučić je, otvarajući skup, istakao da je OTEH izuzetno značajna naučno-stručna manifestacija koja se održava radi sveobuhvatnog i multidisciplinarnog sagledavanja naučnog i tehnološkog razvoja u oblasti odbrane.

- Okupljanje naučnika i inženjera, istraživača i projektanata, proizvođača i univerzitetskih profesora omogućava upoznavanje stručnjaka kao i razmenu kreativnih ideja. Očekujem da će radovi i stručni problemi koje oni rešavaju imati i praktičnu primenu u oblastima značajnim za odbrambenu industriju i Vojsku Srbije jer budućnost naše namenske industrije kao i naše vojske proizilazi iz onoga koliko ćemo znati i koliko možemo da naučimo, rekao je ministar.

Vučić je dodao da Ministarstvo odbrane prepoznaje značaj povećanja rasta ulaganja u projekte istraživanja i razvoja u oblasti odbrane.

- Strateški cilj je povećanje investicija u proizvodnju novih sistema koji se koriste, kako u oblasti odbrane, tako i za potrebe programa u civilstvu. Ove investicije direktno će uticati na povećanje ekonomskog razvoja zemlje, poboljšanje izvoza, nužno podizanje znanja i domaćih proizvodnih potencijala, unapređenje industrijske tehnološke baze, kao i revitalizaciju grana industrije kao što su avio industrija, automobilska, mašinska, elektro, hemijska i mnoge drugie, izjavio je ministar izrazivši nadu da će ovogodišnji OTEH uvećati postojeće značajno interesovanje za bilateralnu saradnju sa Srbijom i pospešiti zajedničko ulaganje u proizvodnju odbrambenih sistema kao i njihovo plasiranje na domaćem i međunarodnom tržištu.

Direktor VTI-a pukovnik doc. dr Zoran Rajić rekao je da se u procesu projektovanja Institut trudi da sva sredstva NVO budu isprojektovana tako da se mogu proizvesti u Srbiji, a da istovremeno svojim kvalitetom i cenom budu konkurentna na međunarodnom tržištu.

- Između dva OTEX-a, VTI je dobio licencu za projektovanje vazduhoplova, časopis SCIENTIFIC TEHNICAL REVIEW, čiji je izdavač VTI, okategorisan je kao vodeći naučni časopis nacionalnog značaja, nastavljeno je i sa intenzivnom međunarodnom naučno-tehničkom saradnjom, o čemu govore podaci da je u poslednjih godinu dana VTI posetilo 302 lica iz 51 zemlje, a 59 stručnjaka iz VTI-a posetilo je 21 stranu zemlju, rekao je pukovnik Rajić i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji tog skupa.

Posle otvaranja skupa ministar je sa saradnicima obišao trisonični aerotunel. Na ovogodišnjem OTEH-u učestvuje 402 učesnika iz 16 zemalja. Programom skupa predviđeno je da učesnici izlažu radove po sekcijama, posete najvažnije laboratorije Instituta, izložbu knjiga i eksponata naoružanja i vojne opreme.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Vučić je istakao da su naučne manifestacije, koje znače promociju razvoja i unapređenje tehnike i tehnologije, za našu zemlju od izuzetnog značaja.

- Želimo da izvezemo što više našeg znanja i proizvoda i želimo da to utiče na povećanje i poboljšanje ekonomskog razvoja zemlje. U skladu sa tim, razmena iskustava i znanja su od neprocenjivog značaja, a Vojnotehnički institut je jedinstvena ustanova u Srbiji koju gosti iz inostranstva rado posećuju – istakao je ministar Vučić dodajući da su odbrambene tehnologije jedan od najznačajnijih aspekata kojima u budućnosti treba usmeriti istraživački rad za šta će se, i u kriznim vremenima, izdvajati novac.
photoFOTOGALERIJA