Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2012.

Realizovana vežba “Štit 02“ u Somboru



U kasarni "Aerodrom" u Somboru, danas je realizovana vežba „Štit 02“ u okviru evaluacije 1. nivoa. Ciljevi vežbe bili su – sagledati dostignuti nivo interoperabilnosti i izvršiti evaluaciju deklarisanih jedinica za učešće u multunacionalnim operacijama, poboljšati interoperabilnost tih jedinica, steći neophodna iskustva u planiranju vežbi po NATO standardima i izvršiti pripreme za nacionalnu evaluaciju deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

U vežbi su učestvovale tri vežbajuće jedinice – motorizovana pešadijska četa, vod vojne policije i vod ABHO. Izvođenje vežbe trajalo je od 5. do 14. septembra, a evaluacija deklarisanih jedinica izvedena je od 11. do 13. septembra.

Vežbi su prisustvovali načelnik Uprave za obuku i doktrinu general-major Jovica Draganić, zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Vojin Jondić, komandant 1. brigade Kopnene vojske brigadni general Đokica Petrović i komandant Prvog centra za obuku u Somboru potpukovnik Lazar Ostojić.

O vežbi je govorio načelnik odeljenja za planiranje i razvoj Komande Kopnene Vojske, inače direktor vežbe, potpukovnik Dragan Antić.

General Draganić rekao je da je vežba pokazala dobru organizaciju, da je kvalitetno izvedena i da su postignuti visoki rezultati u ostvarivanju operativih sposobnosti Vojske Srbije.

Zamenik komandanta Kopnene vojske general Jondić rekao je da su jedinice Kopnene vojske koje su učestvovale u pripremi, organizovanju i izvođenju vežbe, pokazale i dokazale svoju interoperabilnost s NATO standardima.

Posle uvodnog izlaganja o vežbi, prisutni su obišli rukovodstvo vežbe, privremenu komandu bataljona, istureni bazni kamp, potom je organizovan prikaz dela sposobnosti deklarisanih jedinica za izvršavanje zadataka u multinacionalnim operacijama, i na kraju su obišli prostorije za rad u kojima je kurs za evaluatore realizovan.