Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2012.

Obeležen Dan artiljerije, Mešovite artiljerijske brigade i Vojne policije



Pripadnici Mešovite artiljerijske brigade Vojske Srbije danas su u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu, obeležili 14. septembar - Dan roda artiljerije i svoje jedinice. Istovremeno, Dan vojne policije su obeležili starešine i vojnici Trećeg bataljona VP.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović sa saradnicima, komandant Treće brigade KoV brigadni general Želimir Glišović, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, predstavnici MUP-a, crkve, državne uprave i lokalnih samouprava, udruženja za negovanje slobodarskih tradicija, kao i izviđači i učenici OŠ "Ivo Andrić" iz Niša.

- Vaša jedinica je radom između dva praznika značajno podigla nivo borbene gotovosti. Veoma je važno i vaše učešće u obezbeđivanju mira u Kopnenoj zoni bezbednosti i čuvanju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji. Sa druge strane, angažovanjem na spasavanju ljudi i imovine tokom poplava, snežnih padavina i požara, kao i saniranju nastalih posledica, pomogli ste civilnom stanovništvu na prostoru na kom se nalaze vaše jedinice – rekao je, čestitajući artiljercima praznik, general Mojsilović.

Komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković podsetio je na bogatu tradiciju srpskih artiljeraca i istakao da današnje generacije rade na tome da ih dostignu i prestignu. Artiljerijsku brigadu, prema rečima njenog komandanta i ubuduće očekuju veoma odgovorni zadaci.

General Mojsilović je na svečanosti najboljim pripadnicima i sastavima Mešovite artiljerijske brigade uručio nagrade.

Artiljerijske jedinice Vojske Srbije su za svoj praznik uzele 14. septembar 1918. godine, kada je na Solunskom frontu, iz 1.800 artiljerijskih cevi počela priprema za napredovanje 1. i 2. armije Srpske vojske i oslobađanje Srbije od okupatora, koja je trajala čitava 22 sata.

Mešovita brigada, jedina artiljerijska jedinica ovog ranga u današnjoj Vojsci Srbije, čuvar je tradicija Artiljerijske brigade 22. Srpske udarne divizije, koja je u Loznici osnovana marta 1945. godine.