Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2012.

Otvoren višeboj specijalnih jedinica



Petnaesti višeboj jedinica specijalne namene otvoren je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu. Na takmičenju koje će se održati na Fruškoj gori, a čiji je organizator Specijalna brigada Vojske Srbije, učestvovaće pripadnici jedinica te brigade, Udruženja veterana 63. padobranske brigade i ekipe oružanih snaga Bugarske i Rumunije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su komandant Specijalne brigade brigadni general Ilija Todorov, predstavnici Vojske Srbije i lokalne samouprave.

„Višeboj nije samo takmičenje. Reč je o susretu mladih ljudi, ljubitelja sporta, adrenalina i izazova. To je susret elitnih vojnika koji su spremni da kroz časno i sportsko rivalstvo pokažu koliko mogu i umeju – da pobede sekunde, minute i krugove, da iskažu preciznost, veštinu i brzinu pri velikom psihičkom i fizičkom naporu, a to je odlika malog broja ljudi.“, istakao je, otvarajući takmičenje, general Todorov.

Tokom dva dana 53 takmičara razvrstanih u 9 ekipa , na stazi dugoj 40 kilometara nadmetaće se u 14 disciplina. Start takmičenja biće padobranski skok, a do cilja vojnici će kroz niz zadataka među kojima su izvlačenje ranjenika, savlađivanje različitih prepreka, gađanje bombom, nožem, pištoljem i automatskom puškom, pretres terena, odmeriti snage i pokazati nivo spremnosti i obučenosti.

Prvi višeboj održan je 1997. godine. Takmičenje je tradicionalno organizovala 63. padobranska brigada, a tu tradiciju, posle transformacije Vojske nastavila je Specijalna brigada.
photoFOTOGALERIJA