Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.09.2012.

Primopredaja terenskih vozila tipa Hamer



Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković prisustvovali su danas svečanoj primopredaji terenskih vozila tipa Hamer, u Tehničko-remontnom zavodu „Čačak“.

Reč je o donaciji 17 vozila Vlade Sjedinjenih Američkih Država Vojsci Srbije u vrednosti od 2.9 miliona dolara, što je veoma značajna pomoć našoj vojsci kojoj su neophodna savremena terenska vozila u cilju kvalitetnije obuke jedinica i vojnika.

Tom prilikom, ministar Vučić je zahvalio ambasadorki Vorlik, kao i svima koji su naporno radili da pomognu srpskoj državi i Vojsci da dobiju terenska vozila.

- Najveći deo vozila završiće u 31. bataljonu 3. brigade Kopnene vojske u Zaječaru, a drugi deo u bazi „Jug“. Planiramo da vozila koristimo i u mirovnim operacijama UN širom sveta – naglasio je ministar Vučić, dodajući da su SAD, u vojnom delu, jedan od naših najvažnijih partnera, i izrazio nadu da će tako ostati i ubuduće.

Ministar je najavio uskoro dolazak još jednog kontigenta vozila i opreme, ukazujući da je uz poboljšanje saradnje sa drugim zemljama, neophodno raditi i na unapređenju sopstvenih kapaciteta i proizvodnje.

Prema rečima ambasadorke Vorlik, donacija vozila i opreme još jednom demonstrira značaj saradnje između Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD koja se stalno produbljuje.

- Znamo da Srbija nastoji da ojača svoje potencijale kako bi povećala učešće u mirovnim operacijama pod pokroviteljstvom EU i UN. Pomoći ćemo Srbiji u tim naporima i posvećeni smo tome da učvrstimo vojnu saradnju među našim zemljama i verujemo da su ova vozila dobra ilustracija toga, istakla je ambasadorka Vorlik dodajući da su u procesu nabavke još četiri takva vozila sa opremom za terenske vežbe, što čini pomoć u iznosu od još dva miliona dolara, koji bi trebalo, kako je rekla, da bude isporučen naredne godine.

U nastavku posete, ministar Vučić i general Diković obišli su pogone TRZ „Čačak“.
photoFOTOGALERIJA