Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2012.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije u poseti Vojsci Srbije



Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije general Edmund Entaher, razgovorom s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Ljubišom Dikovićem, započeo je danas trodnevnu posetu Srbiji. Svečani doček visokom gostu priređen je u Generalštabu Vojske Srbije.

Poželevši dobrodošlicu generalu Entaheru i članovima njegove delegacije, general Diković je najavio razgovore o bilateralnoj vojnoj saradnji i spomenuo nekoliko činjenica koje svedoče o dobrim odnosima dve države.

– Republika Austrija je jedan od najvećih invenstitora u našoj Republici. Preko 300 njenih kompanija je prisutno u našim različitim sektorima, a takođe, više od 500 vojnika austrijskih Oružanih snaga je u sastavu KFOR-a, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da smo do sada sa vojskom Austrije imali izuzetnu vojnu saradnju, koju je nazvao „jednom od najboljih i nojobimnijih koju naša vojska ima“.

Govoreći o sadržaju razgovora sa austrijskom delegacijom, general Diković je rekao da je reč o zemlji koja nije članica NATO, pa ima dosta prostora za razmenu iskustava o tome kako oni ostvaruju svoje operativne sposobnosti i realizuju ciljeve u takvim okolnostima.

– Posebno nas interesuje uloga Austrije u bezbednosnoj politici i odbrambenim strukturama Evropske unije - rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije i najavio saradnju, posebno u oblasti obuke i usavršavanja, vojne medicine i saradnje vojne industrije.

– Mi ćemo ponuditi svoje kapacitete Oružanim snagama Republike Austrije, i tu, u prvom redu mislim na naš Centar za usavršavanje kadrova atomsko-biološko-hemijske odbrane, koji razvijamo sa idejom da postane regionalni centar, s podrškom naših današnjih gostiju – rekao je general Diković, koji je potvrdio da Vojska Srbije u Oružanim snagama Austrije vidi ozbiljnog partnera i da će u razgovorima koji slede dotaći čitav niz oblasti koje se tiču saradnje između dve vojske.

Zahvaljujući na dobrodošlici, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije general Edmund Entaher, istakao je da ga raduje što je u prilici da bude gost Srbije i podsetio da saradnja između dve zemlje traje punih deset godina.

– Ipak, poslednjih par godina vidljiv je napredak - istakao je general Entaher i posvedočio da Vojska Srbije uživa veliki ugled u Austriji te da im je ova saradnja i zbog toga od posebnog značaja.

Gost je podsetio da svaki marš počinje jednim korakom, koji je, kako je istakao – već načinjen, pa je u toku nekoliko uspešnih programa u kojima saradnja već traje.

– To je, kao što je naš domaćin istakao, ABHO zaštita, vojna medicina kao i razmena u oblasti obrazovanja i usavršavanja, i u osnovnoj i generalštabnoj obuci, u kojima Srbija ima izvanredne kapacitete, rekao je general Edmund Entaher i dodao da postoji još mnogo sfera u kojima je saradnja sa Srbijom interesantna, te da mu je lično drago da njegova zemlja može da pomogne Srbiji na putu pristupanja Evropskoj uniji.