Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2012.

Generalna proba srpskog vojnog vazduhoplovstva za aeromiting



Ministar odbrane Aleksandar Vučić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica prisustvovali su danas na aerodromu Batajnica generalnoj probi pripadnika srpskog vojnog vazduhoplovstva za predstojeći aeromiting.

Tom prilikom, ministar Vučić je istakao da su piloti spremni da pokažu sve svoje znanje i umeće yz maksimalno poštovanje mera bezbednosti.

- Proslavom 100 godina srpskog vazduhoplovstva želimo da pokažemo da znanje naših ljudi, pa čak i oprema ne zaostaje za onima koji su najsnažniji na svetu, a rekao bih da su svi piloti ne samo spremni, već i orni da pokažu svoje veštine i znanje - ocenio je ministar Vučić. On je iskoristio priliku da pozove sve ljubitelje vazduhoplovstva da u nedelju dođu na Batajnicu, najavljujući najveći skup tog tipa u poslednjih 25 godina.

Prema rečima komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Ranka Živaka na generalnoj probi je prikazan defile vazduhoplova naše vojske i uvežbavanje solo nastupa.

- Učestvovaće 11 zemalja, što je veoma važno za predstojeću manifestaciju i proslavu našeg jubileja. Osim toga, još pet država učestvuje na nivou delegacija, što čini ukupno 16 zemalja, sa 27 vazduhoplova i više od 200 ljudi koji će biti deo aeromitinga – rekao je general Živak ističući da će se tom prilikom naše vazduhoplovstvo predstaviti sa oko 45 vazduhoplova.

Komandant ViPVO je dodao da će se u nedelju, kada je reč o domaćim vazduhoplovnim organizacijama, predstaviti 27 udruženja sa oko 28 vazduhoplova, što čini ukupno više od 130 vazduhoplova koje će posetioci aeromitinga biti u prilici da vide.

Ambasadorka Kraljevine Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen izrazila je zadovoljstvo što njena zemlja učestvuje na aeromitingu čime je potvrđena uspešna saradnja srpskog i danskog vazduhoplovstva.

- Naše zemlje jesu male, i veoma mi je drago što smo uspeli da uspostavimo dobru saradnju, a da se u tome vidi korisnost onoga što radimo. Uvek smo nailazili na pozitivan odgovor srpske strane po pitanju saradnje s Danskom, rekla je ambasadorka i naglasila da će sa zadovoljstvom prisustvovati aeromitingu na Batajnici.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Na pitanje u kakvom je stanju srpsko vazduhoplovstvo i o njegovoj perspektivi, ministar Vučić je najavio veoma važnu izgradnju infrastrukturnog objekta za srpsku avijaciju.

- Vazduhoplovi srpske vojske imaće bolji tretman u skladu s našim ekonomskim prilikama, koje nisu lake, rekao je ministar.

Vučić je istakao da je ponos srpske industrije trenažni avion „lasta“, avion sa kojim Srbija planira da postigne uspehe na međunarodnom tržištu i da se sa takvim avionom poboljša proizvodnja pančevačke „Utve“.

Odgovarajući na pitanje o fabrici koja će, kako je prethodno najavljeno, biti izgrađena u centralnoj Srbiji, ministar Vučić ocenio je da će biti izgrađena od „srpskog kapitala“ i da će se baviti proizvodnjom složenih borbenih sredstava za koje je deo kupaca već pronađen.

O stanju vojnog vazduhoplovstva general Živak je podsetio na remont i delimičnu modernizaciju aviona MiG 29 koji su u trenutnoj upotrebi i biće upotrebljivi narednih 8 do 10 godina. Takođe, on je naglasio da su u toku izrade programa opremanja i razvoja kako zameniti avion MiG 21 koji je u svetu na zalasku karijere.
photoFOTOGALERIJA