Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.08.2012.

Završetak školovanja slušalaca za rezervne oficire VA i VMA



Svečanost povodom završetka školovanja slušalaca za rezervne oficire Vojne i Vojnomedicinske akademije generacije "Mart 2012", održana je danas u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

Ukazom predsednika Republike Tomislava Nikolića, njih 49, osposobljavanih na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji, posle šest meseci obuke, proizvedeno je u čin pešadijskog potporučnika ili potporučnika oklopnih jedinica u rezervi (VA), dok njih osmoro slušalaca na VMA, od danas nosi čin sanitetskog, a jedan i veterinarskog potporučnika.

Načelnik Vojne akademije general – major Mladen Vuruna uručio je priznanja najboljima. Prvi u rangu je potporučnik u rezervi Miroslav Milinkov, 130. klasa roda pešadije, (srednja ocena 9.33), dok su drugi i treći Milan Smiljanić (9,22) i Đorđe Kostić, 91. klasa OMJ sa srednjom ocenom 9.00.

Kao najbolja u klasi slušalaca VMA nagrađena je rezervna potporučnica Marina Ćubić, druga je Jelena Milenković a treća Mirjana Stamenić.

Čestitajući novoproizvedenim potporučnicima, pukovnik Mile Jelić je istakao da brojni gosti na svečanosti u najvećoj meri predstavljaju priznanje za rad i postignute rezultate novoproizvedenim oficirima.

– Školovanje rezervnih oficira je od posebnog značaja za sistem odbrane, a posebno za Vojsku Srbije sa aspekta popune i priprema za odbranu. Rezervni oficir se osposobljava da u toku izvođenja borbenih dejstava donosi odluke od značaja za sopstveni i za život svojih vojnika, i opstanak naroda i države, što su najveće vrednosti za svakog pojedinca, rekao je načelnik Škole nacionalne odbrane i dodao da i u današnje vreme, baš kao i ranije, završiti Školu rezervnih oficira, predstavlja pitanje prestiža za mnoge visokoobrazovane mlade ljude.

U ime novoproizvedenih oficira, starešinama, roditeljima i prijateljima je na podršci zahvalio prvi u rangu, Miroslav Milinkov, koji je potvrdio da su svi slušaoci, od vojničke zakletve do danas, bili suočeni sa izazovima i zadacima koji ih nisu pokolebali, jer su bili svesni da moraju istrajati na svom putu, jači za nova iskustva i znanja.

– Upornim zalaganjem savlađivali smo prepreke, jednu za drugom, znajući da smo posle svake, bliži postavljenom cilju. Uveravam vas da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji se od nas očekuju, rekao je Milinkov i dodao da će znanja stečena tokom obuke koristiti u životu u radu. – Pritom nikad ne zaboravljajući svoju vojničku čast, jer čast je naša imovina.
photoFOTOGALERIJA