Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2012.

Izložba fotografija u Domu Vojske Srbije



Povodom obeležavanja stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva Medija centar „Odbrana” priređuje izložbu fotografija pod nazivom „NAŠA KRILA – Avioni domaće proizvodnje u naoružanju jugoslovenskog i srpskog vazduhoplovstva 1945 – 2012.“

Izložbu će svečano otvoriti komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, general major Ranko Živak, 01. avgusta 2012. godine u 13.00 časova u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Autori izložbe su dr Bojan Dimitrijević i Zoran Milovanović.

Osnovu izložbe čine fotografije aviona jugoslovenske (srpske) proizvodnje koji su bili u naoružanju ratnog vazduhoplovstva, a koje su u periodu posle 1945. snimili vojni fotografi i nalaze se u arhivi Medija centra „Odbrana”.

Izložba obuhvata 95 fotografija koje su svrstane hronološki u 29 celina prema tipovima letelica koje su proizvođene u jugoslovenskim fabrikama posle Drugog svetskog rata. Posebno zanimljiv segment izložbe su fotografije letelica koje su svojevremeno ispitivane u Vazduhoplovnom opitnom centru, a nikada nisu ušle u serijsku proizvodnju. Mnoge od fotografija u postavci biće ovom prilikom prvi put izložene.

Izložba će biti otvorena od 1. avgusta do 8. septembra 2012. godine svakog dana osim nedelje od 11.00 – 19.00 časova.