Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2012.

Ministar odbrane posetio Generalštab



Prvi potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić posetio je danas Generalštab Vojske Srbije.

Tom prilikom ministar Vučić susreo se sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Ljubišom Dikovićem, a prva zvanična poseta novoimenovanog ministra odbrane Generalštabu započela je svečanim dočekom.

Pozdravljajući ministra Vučića u svoje i u ime pripadnika Vojske Srbije, general Diković je poželeo ministru mnogo uspeha u obavljanju te funkcije.

- Ministra odbrane upoznaćemo danas sa namenom, organizacijom i osnovnim zadacima Vojske Srbije, kao i sa oficirima na ključnim rukovodećim i komandnim dužnostima u našoj Vojsci – rekao je general Diković.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije i svi njeni pripadnici ulažu velike napore u očuvanju operativnih sposobnosti vojske, prvenstveno u cilju izvršavanja njenih ustavnih zadataka na jačanju bezbednosti, pomoći građanima Srbije i zaštiti teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Zahvaljujući na dobrodošlici, ministar Vučić je naglasio da zna koje su obaveze i dužnosti koje ga očekuju, na osnovu jučerašnjih razgovora sa jednim brojem najznačajnijih predstavnika sistema odbrane.

- Mogu da obećam da će biti više novca u onom delu koji se odnosi na investicije, za opremu i naoružanje za našu vojsku. Očekujem da socijalni položaj oficira, podoficira i vojnika ni u kom slučaju ne bude pogoršan, a daćemo sve od sebe da se on i poboljša – rekao je ministar Vučić dodajući da ga očekuju teški i ozbiljni zadaci, ali da, kako je istakao, neće biti dobar ministar odbrane ako pripadnici sistema odbrane ne budu zadovoljni onim što se bude radilo. On je, takođe, izrazio uverenje da ugled koji naša Vojska danas uživa u narodu neće biti narušen, već da će poštovanje biti i veće i da će uvek biti uz svoj narod.

- Uradićemo sve da ono što proizvedemo u sedam fabrika namenske industrije u Srbiji prodamo širom sveta i obezbedimo više posla za naše ljude, da te fabrike rade, time obezbeđujući više novca za investicije – ocenio je ministar Vučić koji je tom prilikom najavio areomiting koji će biti održan 2. septembra povodom veka srpskog vazduhoplovstva.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Vučić je istakao da Srbija neće biti član nijednog vojnog saveza, ali da će kao članica Partnerstva za mir nastaviti da razvija saradnju predviđenu tim programom, poštujući Ustav i skupštinsku deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Kako je naveo, u narednom periodu razgovaraće se i sa predstavnicima svih zemalja sa kojima Srbija ima vojnu saradnju.

Vučić je istakao da će u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane biti određenih kadrovskih promena ali i da su on i predsednik Nikolić zadovoljni načinom na koji posao obavlja načelnik Generalštaba Ljubiša Diković kao i veliki broj oficira. Ministar je poručio da se ne žuri sa kadrovskim promenama jer „prvo želimo da se upoznamo sa situacijom i ljudima".

Ministar Vučić je najavio da će državni vrh u avgustu razgovarati o Kosovu i Metohiji kako bi se o tom pitanju postigao konsenzus.
photoFOTOGALERIJA