Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.06.2012.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Libanu



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Goran Radovanović, otputovala je danas u Liban, u četvordnevnu posetu multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL.

Pored generala Radovanovića, u sastavu naše delegacije su i pukovnici Jelesije Radivojević, Nikola Žulović i Branko Milovanović.

Cilj posete su razgovori sa šefom misije i komandantom vojnih snaga general-majorom Paolom Serom i komandantom sektora Istok brigadnim generalom Huliom Islom o pravcima razvoja misije UNIFIL, dinamici upućivanja pripadnika MO i VS u sastav misije i mogućnosti proširenja učešća naših mirovnjaka u misiji.

U toku posete planiran je obilazak pet štabnih oficira Vojske Srbije, koji su angažovani u ovoj multinacionalnoj operaciji u okviru španskog kontingenta.

Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban UNIFIL uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 425 od 19. marta 1978. godine i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 426 od 19. marta 1978. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti broj 2004 (2011) mandat misije produžen je do 31. avgusta 2012. godine.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u UNIFIL od decembra 2010. godine sa pet pripadnika Vojske Srbije u svojstvu štabnih oficira, u okviru španskog kontingenta. Do sada je angažovano 15 štabnih oficira, pripadnika MO i Vojske Srbije.