Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2012.

Položeni venci na grob vojvode Radomira Putnika



Polaganjem venaca na grob vojvode Radomira Putnika, u centralnoj aleji na beogradskom Novom groblju, obeležena je 95. godišnjica smrti proslavljenog srpskog vojskovođe.

Na ceremoniji u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, vence na spomen obeležje načelnika Glavnog Đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, položili su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva rada i socijalne politike, kao i Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920.

Radomir Putnik, prvi visoki oficir Srpske vojske sa činom vojvode, bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji.

Rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu. Vojničko zvanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu, a za načelnika Glavnog Đeneralštaba postavljen je 1903. godine.

Putnik je tvorac moderne Srpske vojske koji je u školovanje i obuku oficira uveo rešavanje taktičkih zadataka, a vojsku osavremenio novim naoružanjem, dok je na ključna mesta postavio talentovane.

U periodu od 1912. do 1916. bio je načelnik Vrhovne komande, a posle Kumanovske bitke 1912. postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode. Sa grčkog ostrva Krf 1916. Putnik je otišao na lečenje u Nicu u Francuskoj, gde je umro 17. maja 1917.

Putnikovi potomci su preneli njegove posmrtne ostatke iz Nice i sahranili ih u posebnoj grobnici koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.