Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2012.

Ministar Šutanovac posetio Kragujevac



Ministar odbrane Dragan Šutanovac boravio je danas u Kragujevcu, gde je obišao preduzeća „Zastava kamioni“ i „Zastava oružje“.

Poseta je bila prilika za predstavljanje novog vozila iz asortimana „Zastava kamiona“, novog terenskog vozila produžene kabine NTVPK, kao i za sastanak sa rukovodstvom fabrike.

Tom prilikom, ministar Šutanovac je obišao i pogone za proizvodnju oružja i izložbeni salon „Zastava oružja“, u kome posebno mesto zauzimaju proizvodi iz novog razvojnog programa te fabrike.

Govoreći o značaju fabrika u tom gradu za sistem odbrane, ministar je izrazio uverenje da će novo terensko vozilo, koje je rezultat rada stručnjaka te fabrike i Vojnotehničkog instituta, vrlo brzo naći primenu u jedinicama Vojske Srbije nastavljajući trend opremanja vojske domaćim proizvodima.

- U ovoj fabrici praktično je dupliran izvoz u odnosu na 2007. godinu, sa znatno manje zaposlenih, što ukazuje da postoje kapaciteti da se iz Srbije izvozi – naglasio je ministar, dodajući da je plata radnika povećana za oko 50 odsto, što je znak da ta fabrika polako izlazi na zelenu granu.

Vojska Srbije očekuje da to preduzeće nastavi sa razvojem i novog naoružanja, za čime postoje potrebe i kod nas i u inostranstvu, ocenio je ministar odbrane.

- Više od 50 odsto izvoza naoružanja koje se proizvede u „Zastava oružju“ izvozi se u Sjedinjene Američke Države, a takav je plan i sa „Prvim partizanom“ u Užicu – rekao je ministar ističući da to upravo govori o pravcu i važnosti integracija za razvoj naše odbrambene industrije.

Direktor „Zastava oružja“ Rade Gromović je istakao da je ta fabrika ugovorila posao za ovu godinu ugovor vredan 156 miliona dinara sa Vojskom Srbije za puške M21 za opremanje po modelu "Vojnik 21. veka", a da je danas bilo reči o realizovanim izvoznim poslovima u iznosu od 65 miliona dolara.

- Cilj je da ove godine plasman robe i usluga dostigne 40 miliona dolara, s obzirom na ugovorene poslove za američko tržište civilnog programa – rekao je direktor dodajući da je uposlenost kapaciteta maksimalna i stabilna, i približava se efikasnosti iz osamdesetih.

Primer dobre saradnje diplomatije, vojske i odbrambene industrije je ugovaranje posla o vozilima „Hamer“ koji će, ovog puta u vidu donacije, uskoro stići u jedinice Vojske Srbije, a za buduću saradnju sa tom američkom fabrikom je velikim delom odgovoran ambasador naše zemlje u Americi Vladimir Petrović.

Prema njegovim rečima, nakon posete naše delegacije fabrici „Hamer“ u Indijani pre nekoliko nedelja, u razgovoru sa rukovodstvom fabrike, bilo je reči o partnerstvu sa nekom evropskom zemljom za sklapanje i remont vozila. Kako je istakao, predloženo je da to bude kragujevačka fabrika „Zastava vozila“, pa se uskoro očekuje zvanična poseta američke delegacije po tom pitanju.
photoFOTOGALERIJA