Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.04.2012.

Obeležena 13. godišnjica pogibije pukovnika Milenka Pavlovića



U Gornjem Crniljevu, rodnom mestu Milenka Pavlovića, nizom prigodnih manifestacija i komemorativnih događaja obeležena je godišnjica smrti ratnog komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka koji je herojski poginuo u vazdušnoj borbi braneći nebo tadašnje SR Jugoslavije tokom sukoba 1999. godine.

Pripadnici 204. vazduhoplovne brigade ViPVO Vojske Srbije, koja nastavlja tradicije 204. lovačkog avijacijskog puka, njih pedesetak na čelu sa komadantam brigadnim generalom Predragom Bandićem, porodica poginulog pilota, aktivni i penzionisani pripadnici Vojske Srbije i brojni meštani još jednim tradicionalnim okupljanjem prisetili su se i odali poštu pukovniku Milenku Pavloviću.

Tokom subote i nedelje, upriličena je poseta kulturnom istorijskim spomenicima, crkvi u Pecki, crkvi u selu Skadar, spomenik braći Nedić u Osečini, nedeljnoj liturgiji u Gornjem Crniljevu i pešačenje u dužini od 9 km tzv. školskom stazom.

Pripadnici 204. vbr prisutvovali su i centralnom obeležavanju godišnjice pogibije Milenka Pavlovića 29. aprila u memorijalnom kompleksu pored crkve Obnovljenja hrama sv. Georgija. Posle služenja pomena, vence su položoli zamenik komandanta ViPVO brigadni general dr Miodrag Gordić, brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, Garnizona Valjevo, predstavnici lokalne samouprave, rodbina i prijatelji.

Porodici i okupljenima su se obratili predsednik opštine i komandant 204. vazduhoplovne brigade koji je naglasio da su on i pripadnici 204. brigade došli „u kraj u kome se rađaju heroji da odaju poštu ali i da se uče kako se i voli i brani svoja zemlja“ . Okupljanje je nastavljeno obilaskom spomen sobe, izložbe maketa aviona maketara iz 204. brigade, skokovima padobranaca pripadnika specijalne brigade na najveće oduševljenje najmlađih, naletom helikoptera Gazela ViPVO Vojske Srbije koji je desantira padobrance i fudbalskim utakmicama timova Specijalne brigade, 204. vazduhoplovne brigade i lokalnog kluba koji nose ime Milenka Pavlovića

Kada je sa komandnog mesta stigla naredba za poletanje 4. maja 1999. Milenko Pavlović je kao komandant lovačkog avijacijskog puka sprečio da poleti mlađeg kolegu koji je bio na rasporedu i sukobio se sa višestruko tehnološkim i brojčano nadmoćnijem neprijateljem. Za ovaj herojski čin Milenko Pavlović posthumno je odlikovan ordenom za hrabrost, zlatnim letačkim znakom i ordenom Svetog Nikolaja. O ovom podvigu snimljen je dokumentarni film „Let u smrt“.
photoFOTOGALERIJA