Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2012.

Poseta Drugom centru za obuku u Valjevu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković tokom današnje posete Valjevu, posetili su i 2. centar za obuku u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u tom gradu.

Komandant Centra pukovnik Dragoslav Sladaković upoznao je ministra sa aktivnostima u jedinici. Prikazano je i izvođenje sertifikacije i obuke vojnika kroz radne tačke „Vatrena obuka“, „Pravilo službe“, „Strojeva obuka“ i „Savlađivanje staze izdržljivosti“.

Tom prilikom ministar je istakao da se u ovom centru nalazi treća generacija vojnika koji žele da dobrovoljno pristupe u profesionalni sastav Vojske Srbije.

- Ovo je apsolutna potvrda da je proces profesionalizacije uspešno završen jer je na 500 upražnjenih mesta u martu konkurisalo više od 2000 zainteresovanih mladića i devojaka koji žele da dobrovoljno služe vojni rok. Ministar je dodao da postoji mogućnost uvođenja četiri uputa godišnje za služenje vojnog roka.

Govoreći o 2. centru za obuku ministar Šutanovac je naglasio da svi vojnici, pored obuke, stiču i sertifikat za rukovanje oružjem koji može da im posluži i prilikom angažovanja u drugim sistemima bezbednosti.

Osnovna obuka jedinstvena je za sve i kao cilj ima stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika, koji poseduje kvalitete potrebne za borbu i osnovne veštine da bi preživeo na bojnom polju i funkcionisao kao član tima ili posade.
photoFOTOGALERIJA