Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2012.

Obeležen Dan Vojske Srbije u Leskovcu



Počasnom artiljerijskom paljbom sa brda Hisar i defileom oficira, podoficira i vojnika jedinica Vojske Srbije glavnom leskovačkom ulicom Bulevar oslobođenja, započela je Centralna svečanost povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije, kojoj su prisustvovali v.d. predsednika Republike i predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici državnog i vojnog rukovodstva i mnogobrojni građani.

Tom prilikom, u okviru vežbe „Jablanica 2012“ u kojoj je učestvovalo gotovo 2.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, za okupljene građane uz prikaz operativnih sposobnosti, pripremljen je atraktivan program.

Čestitajući praznik svim pripadnicima naše vojske, general Diković je istakao da su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije između dva praznika težišno angažovali na jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije realizacijom zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti, realizaciji obuke sa profesionalnim vojnicima i vojnicima na odsluženju vojnog roka, kao i opremanjem jedinica i pomoći stanovništvu naše zemlje kada je to bilo najpotrebnije.

- Cenim da smo sve zadatke realizovali odlično i vrlo dobro i tom prilikom odali priznanje svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – naglasio je general Diković poručujući da će pripadnici naše vojske i ubuduće izvršavati svoje zadatke u skladu sa ustavnom ulogom, jer samo na taj način Vojska Srbije može biti garant stabilnosti i bezbednosti svih građana Srbije, faktor jačanja ugleda naše zemlje u svetu, kao i dostojni naslednik svojih slavnih predaka.

- Živela Srbija! – poručio je general Diković na kraju obraćanja.

Zahvaljujući svim prijateljima Vojske Srbije, kao i onima koji su se okupili na proslavi dana naše vojske, ministar Šutanovac je istakao da je Vojska Srbije uvek bila, kao i danas deo našeg društva, njegova elita i predvodnik u napretku.

- Osnovni zadatak naše vojske je obezbeđivanje mira i bezbednosti države i života svakog našeg građanina. To nije samo ustavna obaveza, to je pre svega čast – naglasio je ministar Šutanovac dodajući da bi to mogli da ostvarimo započeli smo proces suštinske reforme koje su zahtevale zakonodavnu, organizacionu i funkcionalnu transformaciju.

Prema njegovim rečima, u uslovima globalnih izazova i opasnosti za bezbednost, nijedna država ma koliko velika i snažna velika bila, ne može na njih samostalno da odgovori, što je zahtevalo i standardizaciju po uzoru na evropske zemlje.

- Naš najveći uspeh u tom procesu promena jeste profesionalizacija Vojske Srbije. Uspeli smo da stvorimo potpuno profesionalni sastav pripadnika Vojske, podignemo nivo operativnih sposobnosti i u potpunosti postali spremni da odgovorimo na sve izazove rizike i pretnje – naglasio je ministar odbrane dodajući da o svojim pripadnicima brinemo od momenta njihovog uključivanja u sistem.

- Zato smo završili reformu penzionog i zdravstvenog fonda, započeli čitav niz infrastrukturnih radova i stambeno zbrinuli veliki broj sadašnjih i bivših pripadnika.

- Neprestano radimo na unapređenju obuke, života i rada u jedinicama i u skladu sa najboljim srpskim vojničkim tradicijama i međunarodnom praksom ustanovili smo versku službu u vojsci - rekao je ministar odbrane i posebno naglasio da se danas dobar glas o našoj vojsci prenosi i u regionu, Evropi i svetu.

Prema njegovim rečima, cilj je uvek bio da se Vojsci Srbije vrati mesto koje joj pripada i da ponovo budemo partneri i saveznici evropskih država i vojski.

- Pokazali smo da ravnopravno sa najmodernijim zemljama sveta možemo da učestvujemo u obezbeđivanju mira u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, a od pre desetak dana i u misijama Evropske unije. Dokaz uspeha svih naših reformi je upravo sposobnost profesionalne vojske i u isto vreme pokazatelj evropskog i univerzalnog sistema vrednosti kome pripadamo - zaključio je ministar Šutanovac i dodao da Vojska daje značajan doprinos da Srbija postane i ostane ugledan i važan član međunarodne zajednice. On je naglasio doprinos Vojske u vraćanju na osnovne vrednosti - mir, stabilnost, vladavinu prava, demokratiju, toleranciju i poštovanje ljudskih prava.

- Upravo po ovim vrednostima Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije prepoznaju i zato nije čudno da je srpski general prvi predstavnik države na zasedanju nekog od organa Evropske unije od kako je Srbija dobila status kandidata. Upravo mi imamo priliku da započnemo pregovore sa Evropskom unijom o učlanjenju u Evropsku odbrambenu agenciju - rekao je ministar odbrane.

On je takođe istakao da je zadovoljan što je upravo naš savremeni vojnik nosilac modernizacije i reforme u Srbiji, ali je i čuvar duge tradicije vojske i države. U godinama koje su pred nama, kazao je ministar, cilj je da i dalje budemo činilac bezbednosti u zemlji i regionu, ali i podsticaj privrednog i demokratskog razvoja naše zemlje.

- Vojska treba da bude oslonac zemlji u spoljnoj politici, poželjan partner prijateljskim zemljama i ponos svih građana Srbije - rekao je ministar odbrane i posebno zahvalio svim aktivnim i penzionisanim pripadnicima Vojske Srbije koji su davali podršku u tom teškom poslu. Svima onima koji Dan Vojske Srbije slave daleko od svojih kuća, u mirovnim misijama, ministar je posebno čestitao praznik.

Svim prisutnim ministar Šutanovac čestitao je praznik uz pozdrav „Živela Srbija!“

Jedna od najstarijih vojnih formacija na našim prostorima, Garda, izvela je egzercir, jedinstvenu veštinu rukovanja oružjem.

Padobranci iz 6Z. padobranskog bataljona specijalne brigade iz aviona AN–2 izveli su demo skok sa visine od 1500 metara, noseći zastave Republike Srbije, Vojske i Specijalne brigade, što je izazvalo posebno oduševljenje najmlađih posetilaca današnje svečanosti.

Glavnu gradsku ulicu ispunio je, zatim, ujednačen bat vojničkih koraka pešadijskih, motorizovanih i vazduhoplovnih podešelona, čineći svečani defile kojim je komandovao zamenik komandanta Kopnene vojske, brigadni general Vojin Č. Jondić.

U rukama kadeta Vojne akademije vijorile su se replike pukovskih zastava Srpske vojske iz Prvog svetskog rata, praćene zvucima srpskih koračnica i marševa.

Nastavak svečanosti obeležio je i defile motorizovanog ešelona ViPVO, formiran od sredstava ratne tehnike i vazduhoplova iz sastava jedinica Vojske Srbije, koji je predvodilo odeljenje aviona jurišnika ORAO. Usledio je vojnopolicijski podešelon putničkih, terenskih, specijalnih i borbenih policijskih vozila.

Pratio ih je podešelon Specijalne brigade sačinjen od timova za protivteroristička dejstva, službe traganja i spasavanja i druga specijalna dejstva, koji su opremljeni najsavremenijim sredstvima.

Praćeni aplauzom, prodefilovali su i podešeloni deklarisane jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama, ABHO službe, 2.brigade KoV sa teretnim vozilima FAP 1118 domaće proizvodnje, raketnih jedinica za protivvaduhoplovna dejstva, koje su činili samohodni raketni sistemi „STRELA-1M" i vozila za prevoz i pretovar protivavionskih raketa za raketne sisteme KUB i NEVA.

Istupio je zatim i podešelon sredstava artiljerije sa artiljerijskim oruđem top-haubicom 152 milimetra „Nora", maksimalnog dometa gađanja do 24 km, kao i lanser raketa samohodnih višecevnih 128 mm M-77 „Oganj", maksimalnog dometa gađanja do 20 km i lanser raketa samohodnih četvorocevnih 262 milimetra, M-87 „Orkan", dometa gađanja do 50 kilometara.

Za okupljene građane leskovačkog kraja priređen je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Vojske Srbije u gradskom parku, a poslužen je i vojnički pasulj.

Po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije, povodom današnjeg praznika sa brda Hisar začula se paljba šest plotuna iz isto toliko artiljerijskih oruđa koje su ispalili pripadnici Garde.

Poslednjih nekoliko godina kao Dan VS slavio se 15. februar, u znak sećanja na 1804. godinu i početak Prvog srpskog ustanka, kao i na 1835. godinu kada je usvojen Sretenjski ustav. Odlučeno je, međutim, da se od ove godine taj dan obeležava 23. aprila, kada je, pre 197 godina, u Takovu, na skupu viđenijih narodnih starešina, dogovoreno podizanje Drugog srpskog ustanaka.


IZJAVA VRŠIOCA DUŽNOSTI PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE I PREDSEDNICE NARODNE SKUPŠTINE SLAVICE ĐUKIĆ DEJANOVIĆ

Vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije i predsednica Narodne skupštine, Slavica Đukić Dejanović izjavila je, obraćajući se medijima, da prvi put 23. april proslavljamo kao Dan vojske, obeležavajući dan kada je 1815. godine doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.

- Zadovoljstvo je danas biti ovde jer je parada probudila sećanje na tradiciju privrženosti vojske narodu, na tradiciju vezanu za vojnika koji je bio spreman da za čast otadžbine izgubi ono najvrednije, svoj život. Istovremeno, imali smo prilike da vidimo šta znači savremeno obrazovanje, znanje, veština, koja je to moderna tehnologija koju naša vojska koristi i koliko ima uslova da mir i bezbednost budu realnost naše budućnosti - rekla je predsednica Parlamenta.

IZJAVA MINISTRA ODBRANE

Ministar odbrane Dragan Šutanovac posebno je zahvalio građanima Leskovca na pokazanom strpljenju tokom priprema za današnju svečanost, ali i na podršci svih prisutnih koji su izašli na ulice kako bi pozdravili Vojsku Srbije.

- Drago mi je da ste imali priliku da vidite vojsku koja je adekvatno, savremeno i moderno obučena i opremljena. Vojsku koja je izašla iz krize i koja sada predstavlja faktor bezbednosti, ne samo Republike Srbije već i regiona - rekao je ministar i još jednom čestitao praznik svima koji su trenutno daleko od svojih domova, bilo u misijama ili u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Ministar je izrazio nadu da će i građani ostalih gradova Srbije narednih godina imati priliku da budu domaćini svečanosti povodom Dana Vojske, a za narednu godinu je kao potencijalnog domaćina najavio Užice.

- Ideja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je upravo da pokažemo da Vojska Srbije nije zatvorena i netransparentna već naprotiv, da je pristupačna narodu i građanima - rekao je ministar Šutanovac.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Ministar Šutanovac izjavio je, odgovarajući na novinarska pitanja, da parada svakako jeste način popularizacije Vojske Srbije, i podsetio da je to jedna od najpoštovanijih institucija države, a da su naše vojne škole najpopularnije školske ustanove u Srbiji. Prema ministrovim rečima to pokazuje da je za manje od četiri godine vraćeno poverenje u vojsku i oficirski poziv.

Na pitanje da li je blizina administrativne linije sa Kosovom i Metohijom bila razlog da se vojna parada održi u Leskovcu, ministar odbrane izjavio je da je Vojske Srbije i ranije slavila praznik van Beograda i to u Nišu, Novom Sadu i Kraljevu.

- Odlučili smo da danas slavimo Dan Vojske u Leskovcu gde imamo Centar za obuku, a sledeće godine pretpostavljam da ćemo biti u Užicu na radost načelnika Generalštaba i svih nas.

Komentarišući trenutno stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti ministar je rekao da u ovom trenutku KFOR pojačava svoje brojčano stanje.

- Podsećam da smo u svakom zvaničnom razgovoru tražili da se ne smanjuje brojčano stanje pripadnika KFOR-a zbog moguće destabilizacije, pre svega na prostoru Severa Kosova. Ovoga puta verujem da se komanda KFOR-a i NATO-a odlučila da pravovremeno reaguje i da obezbedi veću stabilnost nego što je bila - rekao je ministar Šutanovac i naglasio da u Kopnenoj zoni bezbednosti nemamo vojnih izazova, ali je naglasio da Vojska Srbije funkcioniše potpuno spremna.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković zahvalio je Leskovčanima na strpljenju koje su pokazali prethodnih dana kada su se pripadnici vojske pripremali za današnju manifestaciju. Takođe, zahvalio je na srdačnom gostoprimstvu i dobrom dočeku svih pripadnika Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA