Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.04.2012.

Magazin ODBRANA u broju 158 od 15. aprila donosi



Ovde smo da damo doprinos regionalnom pristupu u rešavanju viška naoružanja, municije i ubojnih sredstava, uvereni da je odbrambena i bezbednosna saradnja jedan od najbitnijih vidova saradnje država regiona, istakao je ministar Šutanovac na Konferenciji ministara odbrane država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koja je održana u Beogradu.

Tokom posete Pančevu ministar Šutanovac posetio je Specijalnu brigadu, fabriku "Utva", a sa gradonačelnicom Vesnom Martinović potpisao je Ugovor o izgradnji zaštitnog grudobrana na strelištu u kasarni „Rastko Nemanjić“.

U pančevačkoj fabrici „Utva” prikazan je novi školsko-borbeni avion – „kobac”, izveden je iz osnovne verzije „laste 95”, a namenjen je naprednoj školsko-borbenoj obuci i borbenoj upotrebi u bliskoj podršci protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava.

Očekujemo da će baza "Jug" imati internacionalni karakter i kao što smo obećali, ovde ćemo imati strane instruktore i strane vojnike koji će se obučavati za multinacionalne operacije, rekao je ministar Šutanovac prilikom posete bazi.

General-potpukovnik Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba, povodom novog Dana Vojske Srbije ističe da razvoj srpske vojske kroz istoriju u velikoj meri određuje puteve koje biramo za našu budućnost. U tom smislu, negovanje tradicije iz oslobodilačkih ratova veoma je važno za Vojsku Srbije.

U okviru svečanosti u Batočini, ministar Šutanovac otvorio je rekonstruisan Karađorđev trg i Plato dr Zorana Đinđića.

Fabrika „Prva iskra“ Barič ima perspektivu, prošla je krizni period koji je bio izuzetno težak i sada se uklopila u potrebe sistema odbrane, pre svega izvoza, rekao je ministar Šutanovac prilikom posete fabrici.

Ističući značaj namenske industrije, ministar Šutanovac je ocenio da je ona jedna od najvitalnijih grana industrije naše zemlje i da je fabrika „Milan Blagojević - namenska“ u Lučanima ključna za namensku industriju Srbije.

U intervjuu ODBRANI pu¬kov¬ni¬k dr Slo¬bo¬da¬n Ili¬ć, di¬rek¬to¬r Teh¬nič¬kog opit¬nog cen-tra, naglašava da su sko¬ro sva teh¬nič¬ka sred¬stva u ope¬ra¬tiv¬noj upo¬tre¬bi u Voj¬sci Srbije pro¬šla is¬pi¬ti¬va¬nje i ve¬ri¬fi¬ka¬ci¬ju u Tehničkom opitnom centru. I ubu¬du¬će obez¬be¬đe¬nje kva¬li¬te¬ta sred¬sta¬va naoružanja i vojne opreme biće naj¬va¬žni¬ji za¬da¬tak ove renomirane ustanove.

Ministarstvo odbrane je ulaganjem u proizvodnju nove tkanine i nove uniforme M-10 oživelo Fabriku „Jumko“ u Vranju.

Kompanija „Prva petoletka“ u Trsteniku je veoma važna za namensku industriju Srbije, a ovo je prva poseta ministra odbrane u 63 godine njenog postojanja, rekao je ministar Šutanovac u Trsteniku.

Naselje „Stepa Stepanović“ u Beogradu prve stanare očekuje u maju. Izgradnja tog naselja u kome će biti dosta vojnih stanova, doprinosu pokretanju građevinske industrije u Srbiji u uslovima ekonomske krize.

U okviru vežbe „April 2012“, pripadnici 98. vazduhoplovne brigade izvršili su na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ vatrena dejstva iz aviona i helikoptera po ciljevima na zemlji.

Inostrani kadeti na Univerzitetu odbrane, Vang, Elio, Noas i Bernardo, govore o životu u Beogradu od prvog dana dolaska na studije.

Predstavljamo dame iz Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”. Tajna njihovog uspeha je u pozitivnoj atmosferi koja vlada u orkestru. I upravo to je ono što i publika čuje dok sviraju – sazvučje nota i dobre energije.

Specijalni prilog u ovom broju:
ARSENAL broj 64 – savremeno naoružanje i oprema kod nas i u svetu.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.