Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.04.2012.

Potpisan Protokol o prenosu imovine VS opštini Prokuplje



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i predsednik opštine Prokuplje Milan Arsović potpisali su danas u Prokuplju Protokol o prenosu nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije sa korisnika Ministarstva odbrane na opštinu Prokuplje.

„Posle više godina pregovaranja, na inicijativu opštine Prokuplje i predstavnika opštine danas smo potpisali memorandum na osnovu kojeg će Ministarstvo odbrane da razmeni imovinu, u vidu Doma vojske, sa opštinom Prokuplje“, rekao je ministar Šutanovac izražavajući zadovoljstvo činjenicom da će Dom biti stavljen u potpunu funkciju za razvoj grada i što će imati kulturni sadržaj.

Ministar Šutanovac podsetio je da je Vojska Srbije u nizu opština i gradova u Srbiji pomogla na ovaj način, kao i da je u vremenu velikih elementarnih nepogoda pokazala solidarnost sa građanima, u velikoj meri i u topličkom kraju.

„Uvek smo nailazili na dobar prijem i svakako da opštinama koje imaju dobar odnos prema Vojsci želimo da izađemo u susret i rešavamo njihove probleme. Veliki novac godišnje, putem plata, sliva se i u opštinu Prokuplje, Kuršumliju i niz nerazvijenih opština i drago nam je da smo kao sistem prepoznali šta znači regionalni ravnomerni razvoj i na koji način možemo da pomognemo da se regioni u Srbiji razvijaju ravnomerno“, naglasio je Šutanovac, dodavši da odbrana zemlje nije samo puškom, već i odbrana našeg identiteta, naše prošlosti, naše istorije, ali i naše budućnosti te da je svaka pomoć kulturi odbrana identiteta srpskog naroda.

„Potpisivanjem Protokola u prilici smo da rešimo jedan od najvećih problema godinama unazad, a to je, pre svega, nepostojanje kvalitetnog prostora za kulturne institucije u našem gradu“, istakao je Arsović u obraćanju medijima dodavši da će u bivšem Domu vojske u Prokuplju u narednom periodu biti izgrađena moderna biblioteka i bioskopska dvorana. Na taj način, prema njegoivim rečima, istovremeno će biti ispravljena i nepravda prema jednoj od najstarijih škola u Srbiji, gradskoj Gimnaziji, jer će joj biti vraćen raniji prostor.

„Do realizacije ugovora došlo je zahvaljujući razumevanju ministra odbrane koji nam je od prvog dana pomagao u našim nastojanjima . Po završetku svih proceduralnih stvari danas smo bili svedoci potpisivanja veoma bitnog dokumenta, koji znači bolji i kvalitetniji život za sve građane opštine Prokuplje“, rekao je Arsović.

Vrednost potpisanog ugovora je 57 miliona dinara i on će biti realizovan u naredne četiri godine.

Odgovori na novinarska pitanja

Odgovarajući na pitanje o povećanju broja vojnika u topličkom kraju, ministar je istakao da se u okviru sistema odbrane radi ozbiljna analiza brojnog stanja pripadnika Vojske u odnosu na imajuće stanje sa željom da se ukine određeni broj radnih mesta koja nisu popunjena izvesno vreme te da se poveća brojno stanje vojske.

„Svakako da bi to povećanje bilo upravo u Kopnenoj vojsci i u onim delovima gde je to neophodno i gde postoji veliko interesovanje za pristupanje Vojsci Srbije, a Toplica je tradicionalno patriotski nastrojena“, rekao je ministar Šutanovac, napomenuvši kao ekskluzivu da će za vreme Uskršnjih praznika posetiti jednu od naših baza.

Na pitanje novinara o tome koliko Vojska Srbije poklanja pažnje topličkom regionu komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović istakao je da je stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilno, ali i nepredvidivo.

„Angažovanje Vojske Srbije na dužini od 382 kilometra administrativne linije na nivou je koji ispunjava sve one misije koje smo definisali kao zadatak u obezbeđenju linije i kontroli te teritorije“, naglasio je general Mojsilović.
photoFOTOGALERIJA