Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.04.2012.

Ministar Šutanovac posetio kompaniju „Prva petoletka“ u Trsteniku



Ministar odbrane Dragan Šutanovac, zajedno sa pomoćnikom za materijalne resurse Ilijom Pilipovićem, zamenikom načelnika Generalštaba general-majorom Milanom Bjelicom i saradnicima, posetio je danas Preduzeće za proizvodnju namenskih proizvoda "PPT-Namenska" u Trsteniku.

Tom prilikom ministar Šutanovac razgovarao je sa direktorom preduzeća Nenadom Trifunovićem nakon čega su obišli istraživačko razvojni centar i prototipske radionice uz prezentaciju uređaja kapaciteta i mogućnosti postrojenja.

Reč je o prvoj poseti ministra odbrane namenskoj fabrici u Trsteniku. Tim povodom direktor te fabrike Nenad Trifunović uručio je Zahvalnicu ministru.

Tokom obilaska pogona, ministar Šutanovac je istakao da je ova kompanija veoma važna za namensku industriju Srbije i da je prva poseta ministra odbrane u 63 godine postojanja ove fabrike od izuzetnog značaja.

- Sama činjenica da nijedan ministar odbrane nije bio u fabrici i ova prva poseta govori da smo zainteresovani za ovu fabriku sa aspekta sistema odbrane i celokupne reindustrijalizacije naše države, rekao je ministar odbrane i dodao da bez ove fabrike ne postoji avio industrija Srbije, ne može da radi "UTVA", niti možemo da radimo remont naših tenkova.

- Ono što sam video u „PPT-Namenskoj“ znatno je bolje od onoga što sam očekivao, jer se fabrika nalazi u veoma dobrom stanju i očekujem da ispunimo planove koje smo danas postavili i da fabrika ima veće upošljavanje u budućnosti. Važno je reći da posle dugog niza godina stagnacije, fabrika ima kupce i na istoku i na zapadu, i to za civilne i vojne programe, a to je veoma važno sa aspekta konkurentnosti. Na nama je da pokušamo da otvorimo još više mogućnosti u inostranstvu i da ova fabrika u sklopu cele odbrambene industrije dobije mogućnost da izvozi još više, rekao je ministar Šutanovac i nagovestio da u vremenu iza nas veliki broj namenskih industrija nije hteo da pripada tom sistemu, a danas fabrike kao što su „PPT-Namenska“, „UTVA“ i druge, žele da se vrate u sistem celokupne odbrambene industrije što pokazuje da postoji poverenje u Ministarstvo odbrane.

- Svakako želim da naglasim da smo u poslednje četiri godine napravili izuzetno veliki prodor na strana tržišta od Indonezije do Kanade, da Srbija već tri godine zaredom izvozi proizvode odbrambene industrije u vrednosti od oko 250 miliona dolara, da ćemo ove godine izvesti proizvode u vrednosti od 275 miliona dolara, što govori da postoji budućnost fabrike i da moramo da se modernizujemo i nabavimo određene mašine i alatke, rekao je ministar Šutanovac i naglasio da postoji državni interes da ova fabrika bude većinski u državnom vlasništvu i da će Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom ekonomije učiniti sve što je potrebno da se plan razmatran danas i ostvari, ne samo u ovoj fabrici nego i u ostalim.

- Želja nam je da ova fabrika stane na noge i izuzetno je važno da bude zastupljena u lancu proizvodnje u Srbiji. Dešavalo se da pojedine fabrike kupuju mašine u inostranstvu, neznajući da te mašine mogu da se naprave ovde u Trsteniku, i mislim da je to vreme za nama, rekao je ministar odbrane.

Direktor fabrike Nenad Trifunović istakao je da je Zahvalnica ministru odbrane usledila kao rezultat dugogodišnje dobre saradnje sa Ministarstvom odbrane.

- Mi smo ovu priliku iskoristili da razgovaramo o našim obavezama koje imamo prema državi, očekujemo da će konverzija duga biti izvršena, možda u ovom trenutku bude reč o dokapitalizaciji duga i samim tim država postaje većinski vlasnik fabrike „PPT-Namenska“. Želimo da se uključimo u proizvodnju naoružanja i vojne opreme za našu državu u kojoj postoji takvih šest fabrika, a mi očekujemo da postanemo sedma, što može da se desi već ovog meseca, izjavio je Trifunović.

Tokom posete Trsteniku, ministar odbrane razgovarao je i sa predsednikom opštine Stevanom Đakovićem.

„PPT-Namenska“ osnovana je 1972. kao deo Fabrike hidraulike i pneumatike „Prva Petoletka“. Prvi proizvodi napravljeni u njoj bili su avionski stajni trapovi. Ubrzo posle toga počela je proizvodnja drugih hidrauličkih i pneumatskih komponenata.

Danas se u toj fabrici konstruišu, razvijaju i proizvode različite hidrauličke, pneumatske, servo-komponente i drugi uređaji za vojno i civilno tržište: avionski stajni trapovi, motori, razvodnici, cilindri, gorivne komponente, servopokretači, različiti tipovi pumpi, hidro-motora i ventila, minobacači granata, vazdušne puške, zemaljska oprema i drugo.

U „PPT-Namenska“, sem toga, remontuju se, održavaju i ispituju njeni i proizvodi drugih proizvođača, nude usluge remonta, održavanja i ispitivanja, površinske zaštite i termičke obrade.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Na pitanje o budućnosti fabrika od značaja za vojnu industriju, ministar odbrane izjavio je da te fabrike preko 90 odsto svojih proizvoda izvoze u inostranstvo i da je uz podršku koju nudi Ministarstvo odbrane, time što kupuje domaće proizvode, napravljena simbioza interesa, kako fabrika tako i sistema odbrane.

- Podsećam da smo mi proteklih godina izdvojili veliku sumu novca za istraživanje i razvoj naoružanja i vojne opreme, da postoji niz novih proizvoda koji se nalaze na domaćem i stranom tržištu i ubeđen sam da će imati kupce. Važno je reći da od jedne devastirane i fizički porušene industrije, koja je 1999. godine pretrpela veliku štetu, Srbija danas, sa desetak hiljada zaposlenih u ovoj industriji, izvozi proizvode u vrednosti od oko 250 miliona dolara i to je jedna od najvećih izvoznih grana u odnosu na broj zaposlenih, rekao je ministar Šutanovac.

On je dodao i da je odluka da se namenska industrija stavi pod okrilje države, po pitanju Ministarstva odbrane donešena, međutim to nije jedini faktor koji o tome odlučuje.

- U ovom trenutku to finansijski ne bi koštalo državu, jer dug koji postoji ne može da se naplati. Fabrike koje su 2006. i 2007. godine bile na izdisaju danas izvoze veliku količinu naoružanja i vojne opreme i to zahvaljujući našoj pomoći.

Ministar odbrane pomenuo je i fabriku „14. oktobar“ u Kruševcu kao važnu za remont naoružanja i sa aspekta sistema odbrane, i da Ministarstvo odbrane nema budžet kojim može da izdržava fabrike, jer one moraju biti konkurentne na tržištu, kao što je to „PPT-Namenska“.
photoFOTOGALERIJA