Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2012.

Ministar Šutanovac u poseti „Prvoj iskri“ u Bariču



Ministar odbrane Dragan Šutanovac, pomoćnik za materijalne resurse Ilija Pilipović, zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica obišli su danas sa saradnicima kompaniju „Prva iskra – namenska proizvodnja“ u Bariču.

Tokom posete ministar odbrane je razgovarao sa generalnim direktorom te kompanije Stanojem Biočaninom, nakon čega su obišli proizvodne pogone – obnovljenu sušionicu i objekte za regeneraciju i proizvodnju brizantnih eksploziva, heksogena i oktogena, gde su radovi na obnovi u toku.

Ministar Šutanovac je tom prilikom istakao da je „Prva iskra“ izuzetno važna za sistem odbrane i odbrambenu industriju Srbije.

- Činjenica je da je fabrika 1999. godine postradala, a i kasnije u eksploziji je došlo do velikog oštećenja, ali ovo što se danas radi u fabrici svakako ima obećavajuću budućnost, rekao je ministar Šutanovac i podvukao da tome ide u prilog i činjenica da je fabrika u protekle četiri godine višestruko povećala proizvodnju.

Prema ministrovim rečima plate zaposlenih su povećane za oko šezdeset posto, u fabrici radi oko 150 ljudi i ima velikih ugovora koji treba da se realizuju u naredne dve do tri godine.

- To govori da ova fabrika ima perspektivu i drago mi je da je prošla jedan krizni period koji je bio izuzetno težak za sve fabrike i da se uklopila upravo u onaj deo potreba sistema odbrane, pre svega izvoza, koji ide i iz svih ostalih fabrika - rekao je ministar Šutanovac.

On je istakao da je fabrika jedinstvena u ovom delu Evrope i da je normalno što iziskuje određene investicije.

- Danas smo razmatrali mogućnost kako da pomognemo kao Ministarstvo odbrane, i verujemo da i neka druga ministarstva mogu da učine napor da pomognu, jer ovaj proizvodni program koji postoji ovde ima kupca van granica naše zemlje, u velikoj meri i u Evropskoj uniji, i u zemljama SAD, što znači da zaista vredi investirati – rekao je Šutanovac.

Ministar je najavio da će se pristupiti analizi mogućnosti izgradnje magacina, ali da postoje i drugi projekti koje ta fabrika i Ministarstvo odbrane mogu da realizuju zajedno.

- Mislim da je ovo jedan dobar primer kako se u teškim uslovima i uslovima nepogoda može voditi jedna fabrika u pravcu razvijanja i zapošljavanja ljudi. Ono što mi je jako drago je to što radnici primaju redovno platu i da je visina plate iznad prosečne u Srbiji, što je obećavajuće, rekao je ministar i izrazio nadu da će u budućnosti biti još bolje.

Generalni direktor „Prve iskre“ rekao je da su posetu ministra odbrane iskoristili i da predoče probleme fabrike. Napomenuo je da je ta kompanija krenula u obnovu kapaciteta za sintezu najjačih brizantnih eksploziva - oktogena i heksogena, koji su uništeni prvo tokom NATO bombardovanja 1999. godine, pa obnovljeni, da bi u eksploziji 29. maja 2006., taj objekat ponovo stavljen van funkcije.

Sopstvenim snagama i uz pomoć Ministarstva odbrane, „Prva iskra“ će u svoj proizvodni program opet uneti i proizvodnju oktogena i heksogena, koje svega nekoliko zemalja u svetu proizvodi.

Kompanija „Prva iskra – namenska proizvodnja“ a.d. osnovana je 1939. na starim pogonima kompanije „Vistad“, a 1946. startovala je prva proizvodnja TNT-a. Jedino je preduzeće domaće odbrambene industrije koje se bavi proizvodnjom, razvojem, regeneracijom i prodajom kako vojnih tako i civilnih (komercijalnih) eksploziva. Njihovi proizvodi namenjeni su granama privrede koje koriste eksplozive kao što su rudarstvo, industrija nafte i gasa, industrija za preradu metala, putna industrija, te proizvođačima minsko-eksplozivnih sredstava i privrednih eksploziva.

Proizvode visoko brizantne eksplozive (TNT, DNT, heksogen, oktogen, PETN, te njihove kompozicije) po sopstvenim tehnologijama. Radi rešavanja problema neutralizacije viška minsko-eksplozivnih sredstava, razvili su tehnologiju delaboracije minsko-eksplozivnih sredstava i prerade svih vrsta delaborisanih eksploziva.
photoFOTOGALERIJA