Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.03.2012.

Ministar Šutanovac posetio Međunarodni salon privrednih vozila



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović obišli su danas sa saradnicima jubilarni 50. BEOTRUCK 2012, Međunarodni salon privrednih vozila i prateće opreme. Tom prilikom posetili su štandove dva predstavnika domaće industrije: FAP iz Priboja i „Zastava kamioni“ iz Kragujevca.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije ministar Šutanovac je istakao značaj kupovine od domaćih proizvođača.
- Ministarstvo odbrane je u prethodnom periodu nabavilo prevozna sredstva i kamione upravo iz domaće proizvodnje. Nova uniforma Vojske Srbije, takođe je proizvod domaće kompanije „Jumko“ iz Vranja – istakao je ministar Šutanovac dodajući da je do sada kupljeno više desetina kamiona fabrike FAP. On je izrazio želju da se u Zastava kamionima razvija novo vozilo koje bi imalo višestruke mogućnosti. Prema ministrovim rečima, Vojnotehnički institut sarađuje sa Zastava kamionima sa idejom da takav proizvod bude domaći i da novac koji se troši na ta sredstva ostane u našoj zemlji.

- To je veoma veliki stimulans kako za Kragujevac i Priboj tako i za Vojsku Srbije. Što više novca potrošimo u našoj zemlji od našeg budžeta, taj će se novac brže vratiti i zadržati, a ujedno upošljavamo ljude u ovim teškim vremenima – poručio je ministar Šutanovac.

Kada je reč o kamionima FAP koji su od prošle godine u Vojsci Srbije, ministar je izrazio zadovoljstvo jer je reč o domaćem proizvodu.
- Ta fabrika bila je, praktično, devastirana ali je vraćena u pogon i dobar deo Priboja živi zahvaljujući njoj. Želimo da u budućem vremenu nastavimo sa kupovinom domaćih proizvoda i da učestvujemo u njihovom unapređenju i razvoju - rekao je ministar Šutanovac izražavajući zadovoljstvo planiranjem platformi proizvoda koji imaju već svoje kupce u inostranstvu, Nore i Lazara, a da je za naše potrebe za sada FAP izuzetno kvalitetan.

Kao problem ministar je istakao smanjenje budžeta Ministarstva odbrane, jer je i sam svestan da postoji potreba za više vozila.
- Trudimo se da najveći deo proizvoda koje koristimo u sistemu odbrane budu upravo proizvodi koji se proizvode u Srbiji, jer je Srbija samo u protekloj godini izvezla naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 250 miliona dolara i ne postoji nikakva logika da mi uvozimo ono što imamo kvalitetno i dobro u našoj zemlji - zaključio je ministar Šutanovac.

Preduzeće „Zastava kamioni“ iz Kragujevca na Salonu privrednih vozila predstavlja novo terensko vozilo koje odgovara potrebama vatrogasnih i policijskih jedinica, šumskih gazdinstava, komunalnih službi, površinskih kopova i rudnika, zatim kiper „eurozeta“ i dva modela New Turbo Rival- sa kiperom i sa produženom kabinom.

FAP iz Priboja na Salonu privrednih vozila predstavlja se kamionima sandučarima FAP 1118 i FAP 1830, tegljačem FAP 2640 i autobusom A-537.5.

Nakon posete štandova domaćih proizvođača, ministar je obišao i štandove VOLVO, IVECO, SCANIA i Mercedes gde su mu domaćini predstavili karakteristike i mogućnosti izloženih modela.

Na najstarijoj zvaničnoj međunarodnoj izložbi drumskih komercijalnih vozila u ovom delu Evrope ove godine se predstavlja 155 izlagača iz 20 zemalja. BEOTRUCK 2012. jedan je od 19 zvaničnih sajmova iz kalendara OICA koji će ove godine biti održani u svetu. Na Salonu su predstavljena najmodernija privredna vozila širokog spektra namene i njihova prateća oprema. Najuspešnijim izlagačima biće uručena tradicionalna priznanja Grand Prix u dve kategorije- vozila i prateće opreme i delova.
photoFOTOGALERIJA