Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2012.

Ministar Šutanovac u poseti Nišu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica sa saradnicima posetili su danas Komandu Kopnene vojske u Nišu.

Tom prilikom ministar se sastao sa komandantom Kopnene vojske general-majorom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o težišnim zadacima Kopnene vojske u 2012. godini i problemima u izgradnji operativnih sposobnosti. Nakon obraćanja Kolegijumu komandanata Kopnene vojske, ministar Šutanovac je u pratnji generala Mojsilovića obišao Operativni centar Komande Kopnene vojske i prostorije posebne namene.

Nakon obilaska ministar je istakao da je veoma zadovoljan ne samo stanjem u Kopnenoj vojsci, već i aktivnostima koje su njeni pripadnici preduzeli u periodu elementarnih nepogoda ove zime pomažući stanovništvu širom Srbije i ispunjavajući zadatke koje drugi nisu mogli.

U nastavku posete, ministar odbrane posetio je Četu za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa Centra za obuku logistike u Niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“, gde ga je dočekao komandant Komande za obuku brigadni general Dušan Stojanović. U ustanovi, specijalizovanoj za obuku pasa namenjenih za zaštitu funkcionera, otkrivanje eksploziva i narkotika, obezbeđivanje objekata i imovine, ministru Šutanovcu predstavljene su namene, zadaci i problemi te čete.

Komentarišući posetu Centru za obuku pasa, ministar Šutanovac je napomenuo da je u planu njegovo izmeštanje ističući njegov značaj i nameru da preraste u regionalni centar. Na taj način će dreseri i psi da se obučavaju za reagovanje u rizičnim situacijama. Prema njegovim rečima, psi imaju važnu ulogu, naročito kada su uslovi ograničavajući za ljudski organizam.

- Važno je takođe reći da postoji veliko interesovanje u regionu i u svetu i verujem da će ovaj Centar postati regionalni - zaključio je ministar Šutanovac.

Tokom današnjeg boravaka u Nišu, ministar je obišao i muzejsku postavke u Spomen-sobi Centra i Veterinarsku ambulantu za zdravstveno zbrinjavanje pasa.

Pripadnici čete demonstrirali su svoje sposobnosti i uvežbanost pasa i izveli pokaznu vežbu „Prikaz osposobljenosti vodiča pasa i pasa“.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA PITANjA

Odgovarajući na pitanja novinara o ulasku Srbije u Evropsku odbrambenu agenciju, ministar Šutanovac je rekao da očekuje zvanično pismo od Ketrin Ešton na koje će svakako odgovoriti pozitivno i započeti pregovore o priključenju Evropskoj odbrambenoj agenciji.

- Važno je reći da je to praktično prvi korak ulaska u sistem EU, a to će biti korak Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i na to smo veoma ponosni. Ulazak u Evropsku odbrambenu agenciju je važan i sa aspekta naše odbrambene industrije. Imaćemo veliki podsticaj za istraživanje i razvoj i očekujemo da uz pomoć VTI naša odbrambena industrija proizvede savremenija sredstva, koja će naći kupce kako u Vojsci Srbije tako i van granica naše zemlje - rekao je ministar i podsetio da je u protekle četiri godine izvoz naoružanja i vojne opreme višestruko uvećan.

- U odnosu na broj zaposlenih u tom sektoru i veličinu naše zemlje, mi smo zaista velika sila u izvozu. Prošle godine smo imali rekordnih 250 miliona dolara izvoza i očekujemo da u narednim godinama taj posao razvijemo još više - rekao je ministar i napomenu da ćemo već od proleća imati nova tržišta.

Na pitanje o bombardovanju zgrade RTS-a 1999. godine, ministar odbrane je podvukao da je teško da u Srbiji postoji neko ko je više zainteresovan da se reši taj slučaj.

- Svake godine se ta tema pokrene kada je Dan sećanja. Ministarstvo odbrane je sva dokumenta koja poseduje stavilo na uvid kako tužilaštvu, tako i javnosti na veb sajtu Ministarstva odbrane. Nedavno sam zatražio pomoć od Jelka Kacina, ne da nam pomogne u razotkrivanju te situacije, već u dobijanju procedura da li je postojala mogućnost da bilo ko komunicira na taj način, da taj razgovor bude presretnut i kasnije nabavljen transkript. Naime, dobio sam uveravanja da ne postoji mogućnost da borbeni pilot komunicira iz aviona sa bazom i da na taj način dobije metu putem adrese ili naziva zgrade - rekao je ministar Šutanovac i istakao da je Ministarstvo odbrane spremno da uradi sve što je neophodno kako bi se konačno došlo do istine.
photoFOTOGALERIJA