Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.03.2012.

Poseta ministra odbrane Ukrajine



Ministar odbrane Dragan Šutanovac sastao se danas s ministrom odbrane Ukrajine Dmitrom Salamatinom u Domu Garde na Topčideru.

Poseta ukrajinskog ministra odbrane realizovana je radi unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Ministri su razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, reformi sistema odbrane, zatim o regionalnoj i saradnji sa Evropskom unijom i unapređenju vojnotehničke saradnje.

Tom prilikom ministar Šutanovac istakao je da mu je zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi ministra odbrane Ukrajine.

- Sama činjenica da je u dosadešnjem mandatu posetio Rusku Federaciju, a danas Srbiju govori o velikom poštovanju koje uzajamno gajimo. Ova poseta je rezultat dogovora koji smo napravili prilikom posete predsednika Republike Borisa Tadića Ukrajini - rekao je ministar odbrane i istakao da Srbija i Ukrajina nemaju ni jedno otvoreno pitanje ili nesporazum, što olakšava saradnju u oblasti odbrane.

Ministar Šutanovac je napomenuo da su teme današnjeg sastanka bile saradnja dve zemlje u oblasti vojnog školstva, obuke, zajedničkih manevara, a najvažnija tema je bila vojnotehnička saradnja.

- Postoji obostrana potreba da se naše jedinice spremaju kako u Srbiji tako i u Ukrajini, da imaju zajedničke vežbe i obuku, a takođe postoji obostrano interesovanje za saradnju u oblasti vojnog školstva, u Srbiji i u Ukrajini - rekao je ministar Šutanovac.

On je posebno podvukao da je formirana mešovita komisija za vojnotehničku saradnju koja će uskoro zasedati po treći put, a da postoji i saradnja u remontu našeg naoružanja i vojne opreme.

On je takođe izrazio očekivanje da će dve zemlje udružiti snage na proizvodnji koju bi plasirali na treće tržište.

- Ukrajina je jedna od velesila u proizvodnji naoružanja i vojne opreme i kao takva jako je interesantna za saradnju - rekao je ministar Šutanovac i dodao da je protekla godina u Srbiji bila rekordna i da je ostvaren izvoz u visini od oko 250 miliona dolara.

Ministar odbrane Srbije takođe je istakao da u poslednje četiri godine imamo više od milijardu i petsto miliona dolara ugovorenih poslova u oblasti vojne industrije.

- Kao i Srbiji, i u Ukrajini je primarni spoljnopolitički cilj dalje pristupanje Evropskoj uniji. Na tom putu želimo da im pružimo naša iskustva koja su se pokazala jako dobrim. Podsećam da je Vojska Srbije već pristupila radu vojnog komiteta Evropske unije a da 22. marta očekujemo konačnu potvrdu odluke o otvaranju pregovora Ministarstva odbrane Srbije sa Evropskom odbrambenom agencijom, rekao je ministar Šutanovac i dodao da će to biti veliki podstrek za našu odbrambenu industriju.

Izražavajući zadovoljstvo današnjom posetom Srbiji, ministar Salamatin zahvalio je na srdačnom prijemu i dobroj atmosferi u toku pregovora.

- Mi smo danas razgovarali i razmatrali uzajamnu saradnju počevši od vojnog obrazovanja a završavajući vojnotehničkom saradnjom. Došli smo do zaključka da nema problema i da u budućnosti neće biti problema u međusobnoj saradnji naših dveju zemalja. Zato smo veoma zadovoljni pregovorima koji su upravo završeni, rekao je ministar Salamatin.

Ukrajinski ministar odbrane dodao je da se njegova zemlja nalazi u procesu velike reforme armije i da će im iskustvo Srbije poslužiti za primer, kao i da se nada da će se kontakti ove dve zemlje i dalje širiti.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA
Na pitanja o remontu letelica i o tome šta Srbija može da izveze u Ukrajinu kao i šta ta zemlja može da ponudi Srbiji, ministar Šutanovac odgovorio je da je Ukrajina jedna od najjačih zemalja kada je reč o vojnim letelicama i da oni obavljaju modernizaciju ruskih helikoptera.

- Ukrajina proizvodi avion An26 koji mi posedujemo, a sa druge strane obavlja modernizaciju ruskih helikoptera Mi8, Mi17, Mi24 i Mi35 za koje smo zainteresovani. Naš Vojnotehnički institut je u poslednje vreme radio na važnim projektima, kao što su bespilotne letelice, koje takođe mogu da budu produkt zajedničkog rada naše dve zemlje kako bismo nastupili na trećim tržištima. Do sada je Srbija nabavljala određene ukrajinske proizvode u manjim količinama, ali mi danas nismo vodili razgovore kao prodavac i kupac već kao partneri, rekao je ministar Šutanovac.

Ukrajinski ministar odbrane Dmitar Salamatin dodao je da postoje pregovori o mogućnosti saradnje u vojnotehničkoj sferi i ta pitanja su vrlo interesantna obema državama.

Ministar odbrane Ukrajine posetiće danas i Vojnotehnički institut i JP Jugoimport - SDPR.
photoFOTOGALERIJA