Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.03.2012.

Svečano polaganje zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka



U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas je zakletvu položila treća generacija vojnika koja će u naredna tri meseca dobrovoljno služiti vojni rok.

U leskovačkoj kasarni “Vojvoda Petar Bojović" svečanosti polaganja zakletve prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović, komandant Komande za obuku brigadni general Dušan Stojanović, načelnik Jablaničkog okruga Vladan Marinković, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, predstavnici opština, SPC, policijskih uprava, Sektora za vanredne situacije MUP, roditelji, rodbina i prijatelji.

Obraćajući se vojnicima, general Diković je čestitao polaganje zakletve i tom prilikom naglasio da su vojnici koji su se opredelili za dobrovoljno služenje vojnog roka postali deo sistema odbrane koji služi uzvišenom cilju – bezbednosti i ugledu Srbije i građana koji u njoj žive.

“Dobro upamtite reči zakletve i ponosite se njome kao što se Srbija ponosi vama. Pored vojnih veština u Vojsci ćete steći trajna prijateljstva i životna iskustva, koja će vam biti od koristi čitavog života. Sve veći broj mladih se opredeljuje za vojni poziv i uveren sam da će mnogi među vama poželeti da budu deo profesionalnog stroja Vojske Srbije“, rekao je general Diković i poručio „da svi oni koji žele da se bave teškim, ali lepim i časnim vojnim pozivom, koji vole izazove i disciplinu i hoće da se vojnostručno usavršavaju i napreduju u službi - Bojska Srbije otvara kapije svojih kasarni.

U obraćanju roditeljima, general Diković je podvukao da da će se svi u Vojsci potruditi da vojnici bezbedno odsluže vojni rok i da se svojim kućama vrate zreliji i zadovoljniji. „Nadam se da ćete od njih čuti sve najlepše o životu i radu u Vojsci Srbije i da će zajedno s nama graditi ugled pripadnika VS“, rekao je general Diković.

Prema njegovim rečima Vojska Srbije danas bitno doprinosi unapređivanju bezbednosti u regionu, razvoju saradnje i partnerstvu sa drugim oružanim snagama svih zemalja sveta, pri čemu učešće pripadnika VS u multinacionalnim operacijama povećava njen ugled i države Srbije u svetu, istovremeno, jačajući diplomatski potencijal Srbije za ostvarivanje interesa građana.

Kad god je potrebno, i gde god je teško, vojnici VS prvi stižu u pomoć. Imamo dobru vojsku, dobre starešine, odlične vojnike, znamo kuda idemo i šta su nam ciljevi“, rekao je general Diković i dodao da "poverenje građana u Vojsku potvrđuje da smo na dobrom putu i da su veze Vojske i naroda neraskidive".

„Polaganje zakletve vojnicima koji su se opredelili za dobrovoljno služenje vojnog roka čestitao je i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić koji je na svečanosti rekao da će taj grad i čitav region biti strateški partneri našoj Vojsci.

IZJAVE VOJNIKA I RODITELjA

Strahinja Stojanović iz Leskovca, Dejan Stamenković iz Vladičinog Hana i Nemanja Jovanović iz Vranja su srećni zbog polaganja zakletve i mogućnosti da odsluže dug domovini i kažu da su veoma zadovoljni prvim iskustvima.

Marko Rajačić iz Zaječara kaže da njemu mnogo znači služenje vojnog roka, jer to je ulazak u zrelo doba, dok su njegov otac zastavnik u penziji Miodrag i majka Slađana srećni zbog mogućnosti da njigov sin postane profesionalni vojnik.

"Želja da odslužim dug domovini je bila jača od svih prepreka, kaže Nebojša janković iz Gnjilana, a otac Zvonko i majka Leposava dodaju da je velika čast imati sina vojnika.

Katarina Živković iz Prokuplja, apsolventica Visoke poljoprivredne škole, kaže da joj se ispunila želja da obuče vojničku uniformu, i srećna je sto su polaganju zakletve prisustvovali brojni članovi njene porodice kao i prijatelji. Njena majka Saveta kaže da je uvek bila ponosna na svoje dve kćerke, ali da je danas za nju posebno srećan dan.

Svečanu zakletvu položili su i vojnici koji su se opredelili za dobrovoljno služenje vojnog roka i u Prvom centru za obuku Vojske Srbije u Somboru.

Pored roditelja i prijatelja, svečanosti su prisustvovali zamenik načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-major Milan Bjelica, brigadni general Mlađan Nišćević, pukovnik Milić Stanić, komandant Druge brigade VS, kao i predstavnici Prvog centra za obuku, društvenog i privrednog života Sombora i okolnih opština.

Svečanu zakletvu mladim vojnicima čestitao je zamenik načelnika GŠ VS general Bjelica koji je istakao da se u slučaju doborovoljnog služenja vojnog roka radi o visokoj svesti mladih ljudi.

- Opredeliti se za ovakav vid služenja otadžbini predstavlja čast, odvažnost i spremnost da se čine podvizi za Srbiju, a reči svečane zakletve ovog ešalona, kao i onih u drugim našim gradovima odjekuju širom Srbije- rekao je Bjelica uz ocenu da su korenite promene i reforma u VS doprinele da je danas srpska vojska ne samo spremna da odgovori na bezbednosne izazove na svojoj teritoriji, već i da predstavlja faktor stabilnosti u regionu i da učešćem u pet mirovnih misija UN doprinosi i stabilnosti u svetu.

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka svečanu zakletvu položili su i u Centru za obuku u Valjevu. Svečanosti su prisustvovali general-major Jovica Draganić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu i general-major Radivoj Vukobratović, načelnik Uprave za informatiku i telekomunikacije GŠ VS .
photoFOTOGALERIJA