Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2012.

Magazin ODBRANA u broju 156 od 15. marta donosi



U Srbiji, regionu i većem delu sveta VMA predstavlja svetao primer i ne postoji nijedan ministar odbrane sa kojim sam razgovarao a da nije pokazao interesovanje za saradnju sa ovom ustanovom – rekao je ministar Šutanovac na svečanosti povodom Dana VMA – 2 marta, najavljujući nove mogućnosti za predstavljanje njenih znanja i kapaciteta izvan granica Srbije.

U intervjuu ODBRANI povodom Dana Vojne akademije – 18. marta, načelnik general-major dr Mladen Vuruna ističe da će ubuduće školovanje biti uslov napredovanja. Sistem vojnog obrazovanja gradi identitet profesionalnog oficira – lidera, časnog, odanog, osposobljenog i spremnog za intelektualne i etičke izazove oficirskog poziva u službi otadžbine.

Glumac Branislav Lečić, inspirisan načinom razmišljanja da Vojna akademija obrazuje elitu vojske i daje joj smisao, prihvatio je ulogu načelnika te institucije u istoimenoj seriji koja je posle nekoliko prikazanih epizoda zabeležila izuzetno veliku gledanost. Pripreme za ulogu tekle su spontano jer je, naglašava, rođen da bude general i načelnik Vojne akademije.

Osposobljavanje u Školi za rezervne oficire predstavlja nezaboravno iskustvo za svakog fakultetski obrazovanog mladića i devojku koji žele da se dokažu i u menadžerskom, liderskom smislu, ističe potpukovnik Zorančo Davitkov, načelnik Klase slušalaca za rezervne oficire.

Brigadni general akademik prof. dr Miodrag Čolić, dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, u interjuu ODBRANI kaže da je zahvaljujući napretku nauke u poslednjih dvadesetak godina značajno unapređena dijagnostika i lečenje, tako da su mnoge neizlečive bolesti danas izlečive ili se životni vek takvih bolesnika znatno produžava. Koraci u naučnim otkrićima često se kreću geometrijskom progresijom što obećava da će se u bliskoj budućnosti mnogi teški medicinski problemi rešavati mnogo brže.

Uvođenjem Informacionog sistema evidencije vojnih nepokretnosti u operativnu upotrebu i usvajanjem novog pravilnika biće ostvarena dva višegodišnja, a moglo bi se reći i višedecenijska cilja u oblasti ažuriranja evidencije vojnih nepokretnosti, što će dovesti do uređivanja stanja u ovoj oblasti.

Na promocija knjige „Biološko oružje i novi pristupi u borbi protiv bioterorizma“ autora potpukovnika dr Vladana Radosavljevića i dr Gorana Belojevića, naglašeno je da je neophodno da srpsko zdravstvo, instituti i službe za javno zdravlje budu u punom obimu opremljene za slučaj biološkog, hemijskog ili nuklearnog napada.

Vojnici martovske generacije počeli su dobrovoljno služenje vojnog roka u garnizonima Valjevo, Sombor i Leskovac.

Skijaška reprezentacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije završila je pripreme na Kopaoniku za 52. Svetsko vojno prvenstvo u Sloveniji, koji se u Kranjskoj gori i Pokljuki održava od 19. do 24. marta.

U ovom broju objavljujemo
CENE U HOTELIMA VOJNE USTANOVE „TARA” NA TARI I U VRNjAČKOJ BANjI U 2012.

Tu je i redovni specijalni prilog ARSENAL broj 63 o savremenom naoružanju i opremi kod nas i u svetu.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.