Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.03.2012.

Izjava ministra Šutanovca povodom dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji



Šefovi država ili vlada država članica Evropske unije su večeras potvrdili preporuku Saveta ministara spoljnih poslova, i time je Srbija i formalno i pravno dobila status države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Period između ove dve odluke je ponovo bio veoma izazovan za Srbiju, jer je pokazao da stav Unije zavisi od stava svake njene članice, i da na taj način svaka članica štiti svoje nacionalne interese.

To je važna pouka za sve one koji misle da nas približavanje EU vodi gubitku nacionalnog suvereniteta - naprotiv, članstvo u Evropskoj uniji je garancija suverenosti svake od njenih država članica. S druge strane, to je i pouka svima nama da moramo obratiti pažnju ne samo na ispunjavanje standarda EU, a važno je primetiti da tu činjenicu i mišljenje Evropske komisije o pozitivnim toku reformi u Srbiji niko nije niti jednog momenta dovodio u pitanje, već biti kooperativni i konstruktivni u rešavanju svih drugih, posebno političkih pitanja.

Izjave evropskih zvaničnika, kako predstavnika EU tako i svih država članica, koji daju podršku Srbiji i ne sumnjaju u njeno evropsko opredeljenje, prvi je konkretni dokaz uvažavanja našeg novog statusa kandidata. Isti stepen razumevanja ovog procesa, ista energija i entuzijazam je neophodan i u Srbiji da bi naš dalji proces evropske integracije, pre svega zbog unutrašnjih reformi, mogao biti uspešno nastavljen.