Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2012.

U Čačku otvorena izložba "Srpske zastave iz balkanskih i Prvog svetskog rata"



Povodom nacionalnog praznika Dana državnosti Srbije, u Narodnom muzeju u Čačku, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, otvorena je reprezentativna izložba Vojnog muzeja iz Beograda "Srpske zastave iz balkanskih i Prvog svetskog rata".

Izložbu, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, udruženja boraca, moravskog okruga i opštine Čačak, otvorio je izaslanik Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, koji je istakao da postavka predstavlja jednu u nizu manifestacija koje se pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Ministarstva za rad i socijalnu politiku, održavaju u Kragujevcu, Nišu, Beogradu, Vranju i Čačku.

Nacionalni praznik Dan državnosti Srbije vezan je za dva suštinski značajna događaja iz naše vojne i ustavno pravne istorije, Prvi srpski ustanak 1804. godine i proglašenje prvog srpskog Ustava na Sretenje 1815. godine, rekao je Igor Jovičić.

- Vojne zastave su oduvek predstavljale simbol pripadnosti državi i vojsci i vojničku čast. Postojanje, izgled i korišćenje današnjih vojnih zastava, pored ostalih vojnih obeležja Vojske Srbije u sklopu novih standarda vizuelnog identiteta, uređeni su uz uvažavanje viševekovnih srpskih vojničkih tradicija iz prethodnih perioda srpskog naroda i vremena, koji odražavaju upornost, hrabrost i veru srpskih vojnika u svoju državu. Današnja reprezentativna postavka Vojnog muzeja pruža nam jedinistvenu priliku da se upoznamo sa srpskim vojnim zastavama kao najvišim simbolima države tog vremena. U osvit balkanskih ratova 1911. godine u Kraljevini Srbiji su vojne zastave zamenjene novim, izrađena je 51 pukovska zastava koju su srpskim pukovima uručili Kralj Petar Prvi i ministar vojni đeneral Stepa Stepanović. „Zastava je sveto znamenje vojničke časti i dužnosti“, kazao je tada Stepa Stepanović. Uz te zastave srpska vojska je izvojevala slobodu u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, a danas ih mogu videti i njima se pokloniti i građani Čačka, rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić.

Novi koncept obeležavanja Dana državnosti Srbije, u sklopu koga se organizuju i reprezentativne izložbe u nekoliko gradova u Srbiji, naglašava kulturu, prosvetu, nauku i umetnost, a, priređivanjem izložbe Srpske zastave iz balkanskih i Prvog svetskog rata podržao ga je, prema rečima Čačana i njihov Narodni muzej.
photoFOTOGALERIJA