Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2012.

Dve nove izložbe u Domu vojske



U galerijama Doma Vojske Srbije večeras su otvorene dve izložbe – „Poetika i sudbina 20. veka“ i izložba fotografija „Beograd 1945-1955. u objektivu vojnih fotoreportera“.

Na otvaranju su govorili potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra „Odbrana“, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i dr Vidoje Golubović.

Potpukovnik Marković podsetio je goste na rad Galerije tokom 2011. godine: „U protekloj godini obezbedili smo gostovanja najznačajnijih muzeja i galerija iz zemlje, a večeras prikazujemo našu umetničku zbirku i foto-arhiv Medija centra.“ Na kraju je zahvalio posetiocima koji su se probili do galerija uprokos nemilosrdnoj zimi.

Izložba „Poetika i sudbina 20. veka“ do nedavno je gostovala u „Spomen-zbirci Pavla Beljanskog“ u Novom Sadu i u galeriji „Sinagoga“ Narodnog muzeja u Nišu. Sada se vratila matičnoj kući. Postavka je reprezentativni izbor dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Autori, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i kustos Galerije Doma vojske Milorad Bubanja, imali su nimalo lak zadatak da između 1.500 eksponata, koliko ih broji umetnička zbirka Doma, naprave izbor od 46 slika s potpisom čuvenih jugoslovenskih slikara.

„Sve ono što je valjalo u Jugoslaviji sabralo se pod krovom ove kuće. Sabralo se u hiljadu i pet stotina slika, skulptura, grafika, akvarela. Sabralo se zahvaljujući jednom ozbiljnom radu“, rekao je istoričar Kusovac i istakao značaj izložbe u vreme kada su vrata mnogih glarija i muzeja zatvorena.

U Maloj galeriji postavljena je izložba fotografija „Beograd 1945-1955. u objektivu vojnih fotoreportera“. Izložba obuhvata 63 fotografije iz foto-arhiva Medija centra „Odbrana”, koje su nastale desetak godina posle Drugog svetskog rata, a predstavljaju svojevrsni podsetnik na Beograd kakav je nekada bio – njegove ljude, uli¬ce, trgove, gra¬đe¬vi¬ne, ar¬hi¬tek¬tu¬ru... Autor postavke je Zoran Milovanović, a prizore posleratnog Beograda ovekovečili su nekadašnji vojni fotoreporteri Danilo Gagović, Nikola Pavićević i Dušan Radašinović.

„Možemo se sporiti da li je ta fotografija umetnička ili ne, ali ona ima neprocenjivu vrednost“, rekao je dr Golubović, jedan od najboljih poznavalaca istorije prestonice, i zaključio da je izložba prava sreća za Beograđane – „za one koji vole Beograd, a njih je zaista mnogo.“

Izložbe će biti otvorene do 10. marta 2012, svakog dana osim nedeljom i praznicima, od 11.00 do 19.00 časova.
photoFOTOGALERIJA