Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.02.2012.

Poseta ministra odbrane Makedonije



Ministar odbrane Dragan Šutanovac sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Makedonije Fatmirom Besimijem u Domu Garde na Topčideru.

Reč je o prvoj zvaničnoj bilateralnoj poseti makedonskog ministra odbrane u proteklih pet godina. Tom prilikom ministar Šutanovac je istakao da je Makedonija kao susedna zemlja izuzetno važna kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, a naročito u oblasti vojnog školstva i zdravstva.

- Želimo, takođe, da proširimo saradnju na oblasti edukacije, odnosno treninga naših jedinica kako na teritoriji Srbije, tako i Makedonije. Osim toga, postoji prostor za vojnu ekonomsku saradnju, jer Makedonija ima, iako ne u obimu kao Srbija, razvijenu namensku industriju koja može da bude komplementarna sa našom – naglasio je ministar Šutanovac dodajući da Makedonija razvija vojno zdravstvene kapacitete koji, takođe, mogu biti komplementarni sa onima koje Vojska Srbije poseduje, pa želimo i da u toj oblasti nađemo zajednički interes.

Prema rečima ministra Šutanovca, Makedonija je u proteklom periodu bila prisutna u mirovnim misijama, a to su iskustva koja naša Vojska upravo stiče.

- Makedonski kolega tokom sastanka ocenio je da „naša prošlost može da bude naša prednost u budućnosti“, što ukazuje na to da možemo da nađemo način da, eventualno, zajedno učestvujemo u nekoj od mirovnih misija UN i EU širom sveta – poručio je ministar Šutanovac dodajući i da je Ministarstvo odbrane Makedonije u segmentu reforme otišlo korak dalje od Srbije kada je reč o aktivnoj rezervi, o čemu je i danas bilo reči, jer je namera naše zemlje da se u toku godine uspostave zvanični modeli postojanja aktivne rezerve.

Ministar Šutanovac iskoristio je priliku da ministru Besimiju uputi zvaničan poziv na predstojeći aeromiting „Batajnica 2012“ koji će se u prvim danima septembra održati u Srbiji.

Izražavajući zadovoljstvo današnjom posetom Srbiji, ministar Besimi je naglasio da je ona izuzetno važna u pogledu dalje saradnje u oblasti odbrane.

- Saradnja naših zemalja u oblasti odbrane do sada je pokazala izuzetne rezultate, što je siglnal za dalju kooperaciju. Makedonski oficiri boravili su u Srbiji i zainteresovani smo da se ta, veoma dobra saradnja u oblasti školstva, nastavi i u budućnosti. Isto tako, mislim da bi trebalo da iskoristimo naše regionalne kapacitete kada je reč o vojnomedicinskom aspektu – naglasio je Besimi dodajući da treba da se iskoriste kapaciteti poligona Krivolak, kao i poligona u Srbiji.

Govoreći o današnjim razgovorima, makedonski ministar odbrane je istakao da je bio u prilici da čuje nešto više o profesionalizaciji Vojske Srbije, kao i o reformama koje se odnose na evropske integracije, koji je zajednička perspektiva za obe zemlje.

On je izrazio posebno interesovanje za regulisanje socijalno – zdravstvenih aspekta aktivnih i penzionisanih vojnih lica ističući da bi pojedina naša rešenja mogla da se iskoriste i u makedonskoj armiji.

Tokom razgovora razmatrana je i mogućnost saradnje u mešovitom timu za vojno tehničku saradnju, a ministar Besimi je poručio da je spremnost na saradnju - ključ za stabilnost u regionu.

U nastavku posete, makedonski ministar odbrane sastao se i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Ljubišom Dikovićem.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Na pitanje novinara o učešću Vojske u raščišćavanju snega i leda na teritoriji naše zemlje, ministar Šutanovac je istakao da je Vojska od prvog dana na terenu, pre svega, u opštinama koje su proglasile vanrednu situaciju, kao i onim koje su najudaljenije.

Prema njegovim rečima, trenutno je na raspolaganju 14.000 pripadnika Vojske Srbije i 50 mašina koje mogu da rade na raščišćvanju snega ističući da je to ono što vojska može da ustupi, a da se ne remeti njeno redovno funkcionisanje. Prethodnih dana je više stotina pripadnika Vojske Srbije bilo angažovano na čišćenju snega, istakao je ministar Šutanovac.

On je dodao da kadeti Vojne akademije, na sopstvenu inicijativu, danas čiste sneg oko Kliničko-bolničkog centra i porodilišta u Beogradu. Ministar, je uz to, poručio građanima da, pre kritikovanja vlasti, sami počiste sneg ispred svojih kuća, lokala i firmi, što je i njihova zakonska obaveza.

Odgovarajući na pitanje o tome koji su najveći bezbednosni izazovi u regionu, ministar Besimi je ocenio da je rešenje u otvorenom dijalogu i demokratskom načinu rešavanja problema, a to je nešto što smo naučili iz naše prošlosti, ali i na primerima u svetu.

Govoreći o istoj temi, ministar Šutanovac je naglasio da je u jugoističnoj Evropi jedan od najvećih bezbednosnih izazova prekogranični organizovani kriminal, čije trase prolaze i kroz Srbiju i Makedoniju. Iako to nije vojni izazov, istakao je srpski ministar odbrane, njima treba da se bave sve državne bezbednosne strukture.
photoFOTOGALERIJA