Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2012.

Dan Medija centra „Odbrana“



U Velikoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana svečanost povodom Dana Medija centra „Odbrana“ i obeležavanja 133 godine postojanja vojne štampe na ovim prostorima. Ta vojna novinska kuća 24. januar praznuje kao sećanje na dan kada je 1879. godine u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“ čiju tradiciju danas nastavlja magazin „Odbrana“.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gosti iz kulturnog i javnog života prestonice, kao i saradnici i prijatelji redakcije.

Tom prilikom tradicionalno su uručene i nagrade pobedniku konkursa za novinarsku nagradu „Ivan Marković“, nagrada za najbolju TV emisiju u kojoj je u 2011. godini promovisan sistem odbrane, priznanja najuspešnijim novinarima i saradnicima magazina „Odbrana“, kao i najboljem sportisti i sportskoj ekipi Vojske Srbije u 2011. godini. Specijalno priznanje pripalo je razvodniku Branislavu Jankoviću iz Rečne flotile, ovogodišnjem pobedniku Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Adi i Fudbalskoj ekipi "Nebeski anđeli" iz Vranja za sportske rezultate i razvijanje civilno - vojne saradnje.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je specijalnu novinarsku nagradu Veselinu Grozdaniću i Maci Pop Cenić iz Radio-televizije Srbije, za realizaciju direktnog prenosa promocije novih oficira Vojske Srbije, 10. septembra 2011. godine, na RTS-u. Nagradu Ministarstva odbrane za najbolju promotivnu televizijsku emisiju, Uprava za odnose s javnošću dodelila je timu koji je do sada realizovao šest direktnih televizijskih prenosa promocije oficira Vojske Srbije, koje je svake godine gleda više od milion gledalaca.

Čestitajući 133. godišnjicu postojanja vojne štampe, ali i nagrađenima na priznanjima, ministar odbrane Dragan Šutanovac je istakao da je specijalna nagrada otišla u prave ruke, jer je reč o najvećem državnom ceremonijalu.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da svake godine dodelimo priznanja onima koji su ih zaslužili i mislim da je to važan pokretački momenat kada se u sistemu u kome radite prepozna rezultat i kada se on adekvatno nagradi. Čini mi se da smo uspeli da u poslednje vreme to učinimo na adekvatan način, praveći jedan novi duh i da oni koji daju sebe mogu da očekuju da im sistem uzvrati – istakao je ministar Šutanovac.

Govoriti o Medija centru „Odbrana“, kako je naglasio ministar Šutanovac, znači govoriti o Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i svim ljudima koji u Vojsci i kroz jedinice sarađuju sa Medija centrom, preko potparola koje ima svaka brigada i onih koji sa vojskom komuniciraju na bilo koji način.

- Godinu koja je za nama obeležila je velika prisutnost naše vojske u javnosti. Činjenica da nešto manje od hiljadu priloga koje smo objavili u okviru naših izdanja, pre svega u „Odbrani“ su preneti u medijima, govori o tome da imamo adekvatnu i pravovremenu informaciju. S druge strane, novi vid komunikacije koji postoji već više godina je i internet komunikacija koji uspostavljamo sa onim delom građanstva koji želi na taj način da komunicira, pa stoga imamo više od šest hiljada posetilaca na sajtu našeg ministarstva i vojske – ocenio je ministar odbrane dodajući da je to izuzetno veliko bogastvo, imajući u vidu da u eri savremenih tehnologija u 21. veku ukoliko se nešto ne objavi i ne bude u medijima to kao da se nije ni desilo.

Veoma je značajno, podvukao je ministar Šutanovac, da aktivnosti naše vojske, kao što je i današnje raščišćavanje snega u kome učestvuje 4. brigada Vojske Srbije, u vidu informacije dođu do naših građana.

Prema njegovim rečima, godina koja je za nama protekla je u znaku reformi u sistemu odbrane, a onu koja je pred nama obojiće reforma penzionog sistema, kao i nova forma zdravstvenog fonda. Sve to, kako je istakao, ne bi došlo do javnosti da ne postoji prava komunikacija i pravovremene informacije iz sistema.za sve sadašnje i penzionisane pripadnike sistema odbrane.

- Osim toga, u prethodnoj godini imali smo niz kulturnih dešavanja koja se vezuju za sistem odbrane, kome posvećujemo značajnu pažnju, iako smo mi prevashodno orjentisani na sistem odbrane. To je zašto što smatramo da odbrana našeg društva podrazumeva i odbranu naše kulture. U tome su značajan doprinos dali i orkestar „Stanislav Binički“ kao i Reprezentativni orkestar Garde – naglasio je ministar Šutanovac.

On je iskoristio priliku da posebno istakne poduhvat razvodnika Jankovića koji je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta, a moto da se bude prvi je ono što treba da krasi sve pripadnike Vojsku Srbije.

Govoreći planovima za narednu godinu, ministar je najavio promotivne kampanje za predstojeće obeležavanje veka vojnog vazduhoplovstva, Univerziteta odbrane kao i seriju „Vojna akademija“, koja će približiti kadetski život građanima i osujetiti mišljenja onih koji vojsku percipiraju kao rigidnu ustanovu.

Na kraju izlaganja, ministar Šutanovac se osvrnuo na odluku o promeni Dana Vojske Srbije, koji će se ubuduće obeležavati 23. aprila, ističući da Dan državnosti i praznik vojske treba da se proslavlja odvojeno.

Novinarskom nagradom "Ivan Marković", koju je uručio načelnik Uprave za odnose s javnošću pukovnik mr Milivoje Pajović, nagrađen je novinar Radio-televizije Srbije, Branko Stanković za emisiju „Kvadratura kruga“ o Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, koja je emitovana 22. oktobra 2011. na Prvom kanalu RTS-a. Ovom tradicionalnom nagradom Medija centar „Odbrana“ čuva sećanje na jednog od najdarovitijih vojnih novinara i urednika u listu „Vojska“, koji je 2003. preminuo u 43. godini.

Žiri za dodelu novinarske nagrade "Ivan Marković" radio je u sastavu dr Snježana Milivojević, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu koja je bila predsednica žirija, Milan Galović, urednik u listu „Politika“, Vera Potparić, urednik u Agenciji „Fonet“, Ana Miletić, predstavnik Uprave za odnose s javnošću i Vladimir Ristić, nekadašnji novinar listova „Narodna armija“ i „Vojska“.

Nagradu za najuspešnijeg saradnika u protekloj godini dobio je dr Sebastian Baloš iz Novog Sada. Priznanje koje dodeljuje Redakcija magazina „Odbrana“ poklopilo se sa njegovim malim jubilejom – decenija saradnje sa našim časopisima – najpre „Vojskom“, a potom i „Odbranom“. Autoru, koji je do sada objavio 121 prilog u rubrici Tehnika i Arsenal, nagradu je uručio glavni i odgovorni urednik mr Radenko Mutavdžić.

Govoreći o Medija centru „Odbrana“, direktor te kuće potpukovnik Slavoljub Marković istakao je da je reč svojevrsnoj kreativnoj radionici iz koje, uz magazin „Odbrana“, koji je od 2006. član Evropskog udruženja vojnih novinara, izlaze i naučni i stručni vojni časopisi, zatim, mnogobrojna vojnostručna, nastavno-obrazovna i publicistička literatura, kao i promotivni materijal neophodan sistemu odbrane.

Potpukovnik Marković rekao je da će Medija centar „Odbrana“ i ubuduće nastojati da opravda poverenje koje je dobio kao nosilac novinsko-informativne i izdavačke delatnosti u sistemu odbrane i da o uspehu u tom poslu najbolje govore posećenost sajta Ministarstva odbrane kao i citiranost magazina „Odbrana“ u medijima.

-Koliko smo u protekloj godini bili uspešni u tom poslu nije na nama da cenimo, ali ovom prilikom želim da naglasim da smo postali referentni izvor informacija u sistemu odbrane, što je uostalom i bilo zacrtano vizijom ove kuće pre više od pet godina. Dugu tradiciju vojnog izdavaštva nastojimo da negujemo tako da nas čitaoci prepoznaju po specifičnim naslovima i sadržaju vojne literature, a ne po kapitalnim delima iz naše i svetske kulturne i duhovne baštine, rekao je pukovnik Marković.

Direktor te kuće istakao je da je ponosan na to što je Dom Vojske Srbije ugostio brojne događaje i razne aktivnosti kao i na Galeriju doma Vojske u kojoj su publici predstavljene bogate likovne zbirke Galerije slika „Sava Šumanović“ Šid, Vojnog muzeja, Zadužbine „Momo Kapor“, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ i mnoge druge.

Uz novinarske, na današnjoj svečanosti dodeljene su i nagrade za najbolje sportske rezultate. Predsednik žirija za dodelu sportskih nagrada, državni sekretar dr Zoran Jeftić, šef Delegacije Srbije pri CISM, članovi Predrag Manojlović, predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije, pukovnik Zoran Šćekić iz Kabineta ministra odbrane, potporučnik Stevan Stojanović, najbolji sportista Vojske Srbije u 2010. i major Vladimir Počuč, zamenik glavnog urednika magazina „Odbrana“, koordinator akcije ustanovili su da je godina za nama obeležena velikim uspesima sportista i sportskih ekipa Vojske Srbije kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima.

Pehar i priznanje najboljem sportisti Vojske Srbije u prošloj godini, strelcu starijem vodniku Dejanu Vukojeviću, uručio je državni sekretar dr Zoran Jeftić. Starešina iz Centra za obuku Kopnene vojske, koji je i član državne reprezentacije u praktičnom streljaštvu, u 2011. godini osvojio je prvo mesto u gađanju iz pištolja CZ99 9 milimetara na prvenstvu Vojske Srbije, prvo mesto u praktičnom streljaštvu na državnom takmičenju i 63. plasman na Svetskom prvenstvu u praktičnom streljaštvu među 1.400 učesnika.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković uručio je pehar i priznanja Skijaškoj ekipi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su poneli titulu najuspešnije ekipe. Kapetan Danijel Pešić i zastavnik Miroljub Janićijević, iz Specijalne brigade, rezervni oficir Aleksandar Milošević i rezervni vojnik Vladislav Mandić, koje su trenirali vojni službenici Vojko Petković i Stevo Radoš s Vojne akedemije, su u februaru 2011. na 51. svetskom vojnom prvenstvu u skijanju u Sarajevu, među 23 ekipe, izborili četvrto mesto u alpskom skijanju, u disciplini veleslalom.

Kada je reč o specijalnim priznanjima, državni sekretar dr Zoran Jeftić uručio je specijalno priznanje za afirmaciju sporta i razvoj civilno-vojne saradnje kapitenu Fudbalskog kluba „Nebeski anđeli“ iz Četvrte brigade Kopnene vojske iz Vranja, starijem vodniku Draganu Iliću. „Nebeski anđeli“ su tokom 2011. godine osvojili Kup Pčinjskog okruga i prvenstvo Pčinjske okružne lige. Sportska nadmetanja i druženja pripadnika Kluba sa sportistima Vranja i pčinjskog kraja doprinela su unapređenju civilno-vojne saradnje Četvrte brigade sa Srbima, Albancima, Romima i Bugarima koji žive na tom prostoru.

Ovogodišnjem pobedniku Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Adi, razvodniku Branislavu Jankoviću iz Rečne flotile, drugo specijalno priznanje uručio je general-major Milan Bjelica, zamenik načelnika Generalštaba VS.
photoFOTOGALERIJA