Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.01.2012.

Prva generacija polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane



Prva generacija polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane započela je danas usavršavanje na četvrtom, najvišem nivou karijernog usavršavanja oficira i državnih službenika na Vojnoj akademiji.

Tim povodom ministar odbrane Dragan Šutanovac iskazao je zadovoljstvo što je u prilici da se na današnjoj svečanosti obrati polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane, jer su one kruna reforme vojnog obrazovanja u sistemu odbrane u protekle četiri godine.

- Reformom školovanja i usavršavanja u sistemu odbrane postigli smo da visoko obrazovanje u i formalno postane deo obrazovnog sistema naše zemlje. Vojna akademija je akreditovala studijske programe osnovnih i master akademskih studija i naučnoistraživačku delatnost, istakao je ministar Šutanovac dodajući da su sa fakultetima u Srbiji uspostavljeni zajednički studijski programi u oblasti odbrambenih tehnologija, čime su stvoreni uslovi za racionalnije korišćenje kapaciteta Vojne akademije i fakulteta za školovanje profilisanog kadra za potrebe sistema odbrane.

Ministar je podsetio na osnivanje Univerziteta odbrane, sa akreditovanim programima iz društveno humanističkih, tehničko tehnoloških i medicinskih nauka. Prema njegovim rečima stvoreni su uslovi za akreditaciju studijskih programa doktorskih studija iz tih oblasti.

Novina je da je od ove godine, kako je istakao ministar, omogućeno školovanje civilnih studenata na studenskom programu logistika odbrane, nakon čega se stiče zvanje inžinjera logističkog inžinjerstva, a kako je najavio ministar, od sledeće godine predviđen je i prijem civilnih studenata i na druge akreditovane studijske programe Vojne akademije.

- Pokretanje usavršavanja na Visokim studijama bezbednosti i odbrane, kao centralnog i najvišeg nivoa usavršavanja u sistemu odbrane, motivisano je potrebama Republike Srbije za unapređenje bezbednosti i sistema odbrane. Ono podrazumeva preventivan, efikasan i interresoran pristup poslovima bezbednosti i odbrane kao odgovor na novo političko i bezbednosno okruženje, promenljivu prirodu društvenih i bezbednosnih pitanja i sve veći broj političko bezbednosnih izazova – naglasio je ministar Šutanovac ocenjujući da će te studije omogućiti polaznicima da pronađu odgovore na pitanja politike nacionalne bezbednosti i zaštite nacionalnih vrednosti i interesa utvrđenih strategijom nacionalne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, naša zemlja se na taj način svrstala u red razvijenih zemalja sveta koje pomenuta pitanja rešavaju uz pomoć visokoobrazovnih institucija i kvalitetnih studijskih programa.

Polaznicima prve generacije ministar Šutanovac je poručio da im te studije otvaraju perspektivu u profesionalnom razvoju, kao i mogućnost da ostvaruju aktivniju i konstruktivniju ulogu na poslovima bezbednosti i odbrane.

- Prisustvo polaznika iz Oružnih snaga Bosne i Hercegovine u prvoj klasi studija je nagoveštaj naše vizije da tu instituciju učinimo regionalnom, kako u pogledu polaznika, tako i profesora koji će se uključivati u nastavni program – istakao je ministar Šutanovac.

Govoreći o godini koja je za nama, ministar je naglasio da će ona ostati upamćena kao godina uspešne reforme u kojoj je potpuno profesionalizovana vojska, završena transformacija penzionog fonda i formiran potpuno nov zdravstveni fond.

- Ona će, takođe, biti upamćena i kao godina reforme vojnoobrazovnog sistema u kojoj je formiran i Univerzitet odbrane i studije koje danas otvaramo – naglasio je ministar izražavajući zahvalnost svima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli da sve to uspe i dokazali da ne zavisi sve od količine uloženog novca.

Ministar je posebnu zahvalnost uputio Norveškoj i Velikoj Britaniji koje su pružile podršku formiranju Visokih studija bezbednosti i odbrane. Njihova iskustva, kako je istakao, ugrađena su u programe studija, a zajednički rad je poslužio kao orijentir u kom smeru one treba da se razvijaju.

Pozdravljajući prisutne, načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnik Slobodan Joksimović istakao je da je od ideje o osnivanju do svečanog otvaranja VSBO proteklo nekoliko godina i da su u razradi projekta učestvovale sve organizacijske celine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Visoke studije bezbednosti i odbrane su jedinstvena obrazovna institucija u našoj zemlji u kojoj se polaznici usavršavaju za rad u takozvanom interagencijskom okruženju, za saradnju ministarstava i drugih institucija u ostvarivanju ciljeva strategije nacionalne bezbednosti. U naredna četiri i po meseca oni će biti ne samo polaznici, oni koji usvajaju ili proširuju znanja i veštine, koji jačaju individualne sposobnosti, oni će, pojedinačno i kao grupa, biti aktivni učesnici u sagledavanju i preispitivanju svega onoga što sistem nacionalne bezbednosti i sistem odbrane čine i nameravaju da čine – rekao je pukovnik Joksimović.

On je istakao da će VSBO uspostaviti saradnju sa vladinim, akademskim i privrednim institucijama, a predavači u školi biće domaći i strani ministri, državni sekretari i načelnici generalštabova, najpoznatiji profesori iz zemlje i inostranstva, eksperti i javne ličnosti koje se bave poslovima bezbednosti.

U nastavku svečanosti, načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna, uručio je zahvalnice za podršku u organizaciji studija izaslaniku odbrane Kraljevine Norveške, pukovniku Esbenu Osu kao i potpukovniku Tomasu Šrederu koji je primio zahvalnicu za savetnicu u Ministarstvu odbrane Norveške Ingjerd Kroken.

Usavršavanje koje treba da proizvede strategijske lidere, pohađaće 15 polaznika - petorica oficira Vojske Srbije, šestorica prestavnika drugih ministarstava i agencija Vlade Srbije, dvojica predstavnika Narodne Skupštine Republike Srbije i dvojica oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Osnovni cilj Visokih studija bezbednosti i odbrane biće obrazovanje i priprema polaznika iz Srbije i zemalja regiona za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

Težište će biti na osposobljavanju polaznika za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanje dugoročnih političko-bezbednosnih trendova, razvoj elemenata politike nacionalne bezbednosti i saradnju sa drugim sistemima nacionalne bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

Na kraju svečanog otvaranja, predstavnik norveškog Ministarstva odbrane uručio je plaketu pukovniku Slobodanu Joksimoviću, koja će biti prva u vitrinama Visoke škole bezbednosti i odbrane, kao znak podrške i saradnje.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Šutanovac je rekao da je u ovom trenutku na raščišćavanju posledica od elementarnih nepogoda na području opštine Sjenica i u opštinama na jugu Srbije, Vojska Srbije angažovala 11 mašina i 72 vojnika.
- Svi gradonačelnici i predstavnici opština koji su nam se obratili dobili su adekvatnu pomoć. Očekujemo da i Bosilegrad uputi to zvanično, a nemam saznanje da je to urađeno, ali ćemo sigurno pomoći i toj opštini - istakao je ministar Šutanovac i podvukao da su svi koji su tražili pomoć dobili su je u adekvatnoj meri, s obzirom na to da Vojska Srbije poseduje ograničene resurse. On je istakao da je veliki broj sredstava angažovan na području Sjenice gde je bilo najgore, ali nije zaboravljen ni jug naše zemlje.

Ministar odbrane je istakao da u sistemu bezbednosti visokih državnih funkcionera i predsednika Republike učestvuje više agencija, a «Kobre» su, takoreći, poslednji prsten bezbednosti.

- VBA i Vojna policija, u saradnji sa MUP-om Srbije i BIA, razrađuju plan bezbednosti i generalno analiziraju stanje bezbednosti i budite sigurni da to rade profesionalno – naglasio je ministar Šutanovac.
photoFOTOGALERIJA