Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.01.2012.

Zamenik načelnika Generalštaba posetio Sjenicu



Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica sa saradnicima obišao je danas pripadnike Druge brigade Kopnene vojske angažovane na raščišćavanju zavejanih puteva u opštini Sjenica.

Nakon donošenja odluke o vanrednom stanju u opštini Sjenica, Vojska je prva reagovala i pritekla u pomoć ugroženom stanovništvu.

Generala Bjelicu u opštini Sjenica primio je predsednik opštine Muriz Turković, koji je istakao da je Vojska Srbije već duže vreme a posebno poslednje dve godine pružajući pomoć stanovništvu Pešterske visoravni nesumnjivo vratila poverenje meštana u Vojsku.

- Na području Sjenice vanredno stanje uvedeno je 6. januara, kada je u planinskim predelima ostalo zavejano više desetina sela. Već drugog dana Vojska nam je stigla u pomoć i počela da raščišćava veći deo od 550 kilometara putne mreže. Do sada su raščišćeni svi magistralni putevi. Mašine Vojske Srbije su veoma moćne i snažne i čiste veliku količinu snega odjedanput, rekao je predsednik opštine Sjenica.

Odgovarajući na dobrodošlicu čelnika Sjenice, general Bjelica istakao je da vojska u skladu sa svojim mogućnostima pomaže narodu na Pešterskoj visoravni, koji je zbog snežnih nanosa visokih i nekoliko metara danima bio odsečen od sveta.

- Vojska u skadu sa svojim mogućnostima, u okviru treće misije, pruža pomoć narodu ovog kraja. Naš akcenat je sada na pružanju pomoći meštanima Sjenice, Nove Varoši, Crne Trave i Vranja, ali naše mašine rade i u Kopnenoj zoni bezbednosti i na putevima ka centrima veze, koji su takođe zavejani snegom. Ono što mogu već sada sa sigurnošću da kažem jeste da ministar odbrane i načelnik Generalštaba od prvog dana prate situaciju i da će pripadnici Druge brigade angažovani na raščišćavanju puteva do odsečenih sela ostati ovde sve dok to bude potrebno, rekao je general Bjelica.
photoFOTOGALERIJA