Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2024.

Obuka mađarskih vojnika u Centru ABHOU Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije realizuje se obuka pripadnika Mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama.

Obuka se realizuje na poligonu „Ravnjak“ u Kruševcu, uz stručnu podršku instruktora iz našeg Centra, a prolaze je oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici iz sastava 102. puka atomsko-biološko-hemijske odbrane Mađarske vojske. 

Programom obučavanja su obuhvaćeni raznovrsni praktični sadržaji počev od rada patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, preko hemijske detekcije i dekontaminacije naoružanja i opreme, uzorkovanja toksičnih hemikalija, do pružanja medicinske pomoći u slučaju kontakta sa ovim otrovnim supstancama. 

Obučavanje pripadnika Mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama, koje se u Centru ABHO realizuje od 2016. godine, predstavlja potvrdu kvaliteta obuke u Vojsci Srbije u ovoj oblasti i doprinosi jačanju međusobnog poverenja i ukupnih vojno-vojnih odnosa sa našim severnim susedom.
photoFOTOGALERIJA