Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2024.

Obeležavanje Dana Garde Vojske Srbije



U kasarni „Dedinje“ u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom Dana Garde Vojske Srbije, koji se obeležava u znak sećanja na 6. maj 1830. godine, kada je u Požarevcu formirana prva gardijska jedinica u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, predstavnici organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti.

Uz čestitke pripadnicima Garde, general Glišović je rekao da ova jedinica predstavlja važan oslonac čitavog sistema odbrane imajući u vidu veliki broj zadataka koje obavlja.

— Gledajući ovaj stroj i znajući sa čime sve naša vojska raspolaže, uveren sam da će i u vremenima punim izazova za otadžbinu Srbiju, Vojska Srbije ostati čvrsta i pouzdana oružana snaga koja može odgovoriti svim zadacima koji se pred nju postave — istakao je general Glišović.

U okviru današnje svečanosti, upriličen je defile jedinica Garde i uručene su nagrade najistaknutijim pojedinicima, a juče su, povodom praznika, položeni venci kraj spomenika knezu Milošu Obrenoviću u Požarevcu, po čijem naređenju je pre 194 godine formirana Gvardija.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.04.2024
mp4 (108,14 MB)
S