Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2024.

Ministar Vučević prisustvovao otkrivanju spomen-ploča novim kosovskim junacima u hramu u Nišu



Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti otkrivanja i osvećenja 19 spomen-ploča novim kosovskim junacima u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, povodom 25. godišnjice odbrane od NATO agresije 1999. godine.

Otkrivanju i osvećenju spomen-ploča prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a ceremoniju osvećenja spomen- ploča i služenja pomena nastradalima predvodio je episkop niški Arsenije sa sveštenstvom.

Ministar Vučević obraćajući se prisutnima rekao je da je današnje okupljanje u hramu Svetog Vasilija Ostroškog posvećeno odavanju počasti senima 1.139 novih kosovskih junaka, pripadnika naše vojske i policije koji su od 1998. do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote.

- U znak najveće zahvalnosti za žrtvu koju su zarad svoga roda podneli, došli smo da se  pomolimo u tišini Gospodu, da njihovim dušama podari rajsko naselje i pod svoje okrilje ih uzme zajedno sa vitezovima Svetog kneza Lazara. Da se pomolimo Vasiliju Ostroškom, slava mu i milost, da bude njihov molitvenik pred Bogom. I nije slučajno, kao što ništa nije, da se ova crkva zove po Svetom Vasiliju – rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, radosnije bi bilo da se imena kosovskih junaka nisu našla na ovim spomen-pločama i da su se „ruke njihove, umesto što su se oružja latile, nastavile da rade i stvaraju na korist svojih bližnjih i celoga našeg naroda, da su svoju decu podizali i vaspitali u duhu časti i rodoljublja“.

- Ali njih je, kao i mnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da, umesto da podižu i hrane, zaklanjaju i brane ono što im je bilo najsvetije – svoje porodice i zemlju svojih predaka. Stradanje je bio njihov put i ta ih čaša nije mimoišla. Znali su oni, kao što znamo i mi, draga braćo i sestre, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio. Naprotiv, skupo je plaćena. Znali su da ako tamo na strašnom mestu ne budu postojali oni - da će neprijatelj udariti na našu čeljad, kuće, na svetinje. Znali su da niko drugi neće braniti naše vrednosti nego mi sami i da se za to sami moramo izboriti ili ćemo nestati – istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane istakao je da su za naše pravo da danas budemo slobodni građani i svoji na svome ginuli naši očevi, dedovi i pradedovi.

- Da su se neprijatelji naši barem jednom pažljivo zagledali u dušu našeg naroda, uočili bi jednu neporecivu istorijsku pravilnost i osobinu naše kolektivne svesti – Srbi ljube slobodu! I tako su se, potomci slobodoljubivih i nepokornih, čistog srca odazvali pozivu majke Srbije i u njenoj odbrani ostali besmrtni i neporaženi. Pre tačno četvrt veka, na Srbiju su se obrušili svirepi i moćni,  skupa sa svojom terorističkom prethodnicom, nasrnula je na nas do tada najveća vojna sila u istoriji čovečanstva, besprizorno gazeći međunarodno pravo, sopstvene akte, a pre svega elementarni moral – rekao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, neizrecivo je tužno što je među njima većina onih „sa kojima smo, do pre nekoliko decenija, rame uz rame vojevali, boreći se za ideale slobodnog sveta i temeljnog ljudskog dostojanstva“.

- Napali su nas brutalno sa uverenjem da će nas brzo i lako slomiti, slomiti veru, ugasiti volju i oduzeti snagu da se branimo. U želji da nas ponize i otmu najsvetiji komad države, sipali su izdaleka, sa često nedokučivih distanci hiljade bombi i raketa na našu vojsku, bez smelosti da se sa njom viteški suoče na kopnu. A kako nam vojsku ne mogaše poraziti, udarali su na ono što im nikako nije moglo izmaći – na decu, žene, nejač, starce, naselja, industriju, infrastrukturu. Svedok i žrtva bestijalnosti agresora bila je i naša južna prestonica i njeni građani Nišlije. Nikada ne smemo zaboraviti civilne žrtve, naše građane kao što je trudnica Ljiljana Spasić, koji su između dva vazdušna napada išli da kupe namirnice na pijacu, a valjda su za zlikovce postali time i legitimna meta. Samo zahvaljujući volji Božijoj na praznik svetoga Vasilija Ostroškog 1999. godine niko od meštana Duvaništa, gde se danas nalazimo, nije stradao od mnoštva kasetnih bombi koje su NATO humanitarci posejali po ovom lepom srpskom gradu. Kažu očevici da je neki stari sedi čovek neposredno pred napad upozorio decu da se sklone sa mesta gde su se igrali. Nikada ga niko ni pre ni posle nije video. Narod veruje i zna da to niko drugi do Vasilije Ostroški nije mogao biti – rekao je ministar odbrane dodajući da je iz zahvalnosti Bogu na toj neizrecivoj milosti sagrađen ovaj hram, a da iz zahvalnosti prema žrtvi naših palih heroja sa zdanjem ovoga hrama danas sjedinjujemo njihova slavna imena.

Ministar Vučević je zahvalio Eparhiji niškoj i ratnom komandantu generalu Vladimiru Lazareviću i njegovim saborcima, ministrima Gašiću i Selakoviću na inicijativi da se ove spomen ploče postave.

- Prošlo je 25 godina, a mi još ispravljamo nepravde prema onima koji su dali sve što su imali za našu slobodu. Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi i naši podvizi ne uvrede agresora. Da se njihova pomračena savest na tren ne uznemiri. Pre nešto više od decenije, konačno smo prestali da ćutimo. Biću slobodan da kažem, verujem da je to možda i najveće dostignuće koje država Srbija uradila u poslednjoj deceniji, predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske i našom svetom crkvom. Odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima i nevinim civilima, svim našim stradalim pripadnicima, svim žrtvama koje je smrt nedužne našla u haosu te besomučne agresije. I sve što se dešavalo nazivaćemo pravim imenom. Bar toliko dugujemo onima koji su tada krvarili za slobodu Srbije, za naše Kosovo i Metohiju, onima koji su pali, ali i onima koji su preživeli i čine nam čast da su danas sa nama. To, braćo i sestre, naposletku, dugujemo i sebi! Zaboravimo li svoje žrtve, zaboravićemo ko smo. A ako zaboravimo ko smo i Bog će nas zaboraviti. Neka je mir i večni pokoj u Gospodu usnulim, ali neumrlim novim kosovskim junacima koji poginuše za slobodu i čast Srbije. Živelo Kosovo i Metohija! Živela Srbija! – naglasio je ministar Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da smo se danas okupili kako bismo obeležili „pobedu nad najvećim srpskim neprijateljem, a naš najveći neprijatelj kroz srpsku istoriju bio je i ostao zaborav“.

- Posle 25 godina u toku kojih je Srbija doživela i herojsku odbranu otadžbine i masovni egzodus svog stanovništva sa Kosova i Metohije po dolasku međunarodnih mirovnih snaga, doživela je i Martovski pogrom, doživela i preživela odlazak Crne Gore iz zajedničke države i jednostrano proglašenje takozvane nezavisnosti Kosova. Doživela i preživela sramno vođenje pregovora bez kičme, ali i doživela da narod ponovo pronađe sebe, da izabere one koji će ga opet braniti, čuvati i voditi put budućnosti, da stane na noge, da počne da uzdiže Srbiju, da počne posle nekoliko godina da brine i o porodicama palih boraca onako kako to treba činiti i o ratnim vojnim invalidima i o našim živim i zdravim borcima izašlih iz odbrane otadžbine i gušenja terorističke oružane pobune. Došao je i taj trenutak da na dan 25. godišnjice početka NATO agresije protiv naše otadžbine, ovde u Nišu, otkrijemo 19 mermernih ploča s 1.139 imena vojnika, policajaca, dobrovoljaca – rekao je ministar Selaković dodajući da je Nišlijama pripala čast da ovaj grad bude prvi u srpskim gradovima koji je ova imena dobio na čuvanje i da će biti taj koji će primati i desetine i stotine i hiljade potomaka i članova porodica onih koji su hrabro stradali za Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić istakao je da nije slučajno što će upravo tu u Nišu u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog biti čuvane spomen ploče na kojima su imena 1.139 pripadnika vojske i policije, koji su od 1998. do 2003. godine, u slavu i za slobodu otadžbine položili ono najvrednije – svoj život.

- Usudili su se oni koji su pogazili međunarodno pravo, pravednost, moral i svaki ljudski kodeks, a pokušali da slome i srpsko dostojanstvo, da na dan našeg velikog sveca 12. maja 1999. godine, bombama zaspu prelepo i prkosno Duvanište. Svojom pravednom i moćnom rukom zaštitio ih je Sveti Vasilije i niko nije stradao, a u znak zahvalnosti meštana u njegovu čast, izgrađen je ovaj hram. Zato nije slučajno da uspomenu na hrabrost, čast, čojstvo i junaštvo srpskih heroja neizbrisivo bude sačuvano baš u ovom hramu. Zaslužili su naši heroji, naši vitezovi da svako od 1.139 imena glasno izgovorimo, sa zahvalnošću sećamo i njihovih podviga i njihovih stradanja – naglasio je ministar Gašić dodajući da je naša obaveza da čuvamo sećanje i zahvalnost prema njima da bi buduća pokolenja učili vrednostima koje su nam oni ostavili, a to su hrabrost, odanost i solidarnost, nesebičnost i zajedništvo.

Okupljenima u Nišu obratio se i nekadašnji ratni komandant Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i komandant Treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije general u penziji Vladimir Lazarević, koji je podsetio da su danas, posle 25 godina, belezi junaštva kosovskih junaka sabrani u kripti Svetog Lazara.

- Ovi belezi junaštva sabrani su na 19 mramornih ploča i govore o zločinima 19 članica NATO alijanse. Govore u zahvalnost otadžbine, za večnost, da je najskuplja sloboda naroda i da ona nema cenu. Herojskom odbranom vojske, policije i naroda sačuvani su životi branilaca otadžbine. Kosovskim junacima, u slavu predaka - ostaje za nezaborav, jer zaborav je najteži zločin prema precima i greh prema potomcima, da se večno pamti i ne zaboravi - rekao je general Lazarević, dodajući da su se te ratne godine najvećoj svetskoj sili naše snage suprotstavile i da smo imali svoje tajno oružje - bezgranični patriotizam, heroizam, moral i efikasno komandovanje.

Ministar Vučević, u okviru današnje svečanosti, položio je  venac kraj spomen-ploča u kripti hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Spomen-ploče podignute su pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i na njima je ispisano 1.139 imena pripadnika Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulih od 1998. do 2023. godine, sa godinama rođenja i stradanja i nazivom ratne jedinice kojoj su pripadali.

Na inicijativu podružnog odbora Kluba generala i admirala Srbije iz Niša, Savet za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izrađena su spomen-ploče junacima stradalim od 1998. i 1999, tokom odbrane od NATO agresije na našu zemlju na Kosovu i Metohiji, do 2023. u Kopnenoj zoni bezbednosti. Spomen obeležje podignuto je u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša i sveštenstvom hrama u Nišu.  

Otkrivanju i osvećenju spomen-ploča  prisustvovali su ministri u vladi, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, veterani, porodice palih boraca, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici državnih institucija i lokalne samouprave, boračka udruženja i brojni građani.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.03.2024
mp4 (492,83 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
24.03.2024
mp4 (205,03 MB)
Svečanost