Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2024.

SaopštenjeRadi istinitog obaveštavanja javnosti i sprečavanja širenja glasina, Ministarstvo odbrane saopštava da se u ovom trenutku ne razmatraju izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije kojim bi se promenila zakonska granica za odlazak u penziju niti smanjio iznos otpremnina koje se u tim slučajevima isplaćuju. Takođe se ne razmatra izmena podzakonskih akata koji regulišu način obračuna jubilarnih nagrada za profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ukazujemo da najnovije saopštenje Vojnog sindikata sadrži niz spekulacija na pomenute teme kao i pogrešna tumačenja normativa poput onog – da se iznos otpremnina reguliše podzakonskim aktima čija se izmena, navodno, priprema. Naime, ovo pitanje uređeno je Članom 88. Zakona o VS, čija se izmena, ponavljamo – ne razmatra.

Podsećamo da i postojeća zakonska rešenja omogućavaju produžetak profesionalne vojne službe ukoliko za to postoji potreba i saglasnost lica kome se na taj način odlaže odlazak u penziju.

Današnje saopštenje  Vojnog sindikata koje sadrži neproverene i netačne informacije u vezi sa pitanjima statusa i standarda pripadnika MO i VS jeste ponovni neuspeli pokušaj da se dezinformišu naši pripadnici i celokupna javnost.