Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.02.2024.

Ministar Vučević na sastanku Radne grupe za aktiviranje obaveze služenja vojnog rokaPotpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održali su danas sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze služenja vojnog roka u Vojsci Srbije.

Sastanku su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Članovima Radne grupe prezentovane su polazne osnove i smernice ministra odbrane i načelnika Generalštaba za dalji rad na izradi više modela vraćanja obaveze služenja vojnog roka i dodeljeni težišni zadaci u narednom periodu.

Na osnovu zaključaka današnjeg sastanka, Radna grupa će nastaviti da radi na izradi više predloga modela obaveznog služenja vojnog roka koji će biti predstavljeni predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću do 1. maja ove godine.

Podsećamo, početkom 2024. godine Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i zajedno sa Ministarstvom odbrane predložio predsedniku Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, s ciljem podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

Predlog Generalštaba usledio je posle detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.02.2024
mp4 (28,86 MB)
Sastanak