Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2024.

Obeležen Dan Vojnog arhivaDan Vojnog arhiva obeležen je danas svečanošću pod nazivom „Čuvar vojne baštine: 148 godina Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Čestitajući praznik, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao je da je Vojni arhiv jedna od najstarijih ustanova u našoj Vojsci i čuvar baštine srpske vojne istorije.

- O svakom segmentu epopeje srpskog naroda svedoče dokumenta Vojnog arhiva, danas javnog arhiva u sastavu Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane. Nema boljeg puta da se istorija jednog naroda osvetli, objasni i pokolenjima približi od objavljivanja rezultata istražene arhivske građe, izlaganja i opisa materijalnih istorijskih izvora – rekao je državni sekretar Starović, dodajući da je u protekloj deceniji Vojni arhiv realizovao mnoge aktivnosti u cilju kontinuirane afirmacije nacionalnih vrednosti.

Državni sekretar Starović naglasio je neprocenjivu vrednost savremenog Vojnog arhiva kao čuvara arhivske građe vojne provenijencije i rekao da je „jedan od najvažnijih zadataka obezbeđivanje adekvatnog smeštaja za ovu ustanovu, kako bi se arhivska građa kao kulturno dobro od izuzetnog značaja sačuvala za neka buduća pokolenja“.

Govoreći o značaju te institucije, direktor Vojnog arhiva pukovnik Petar Ivanović istakao je da je reč o jedinstvenoj arhivskoj instituciji prepoznatoj van granica Republike Srbije, koja u svojim depoima „pohranjuje 41 milion listova arhivske građe, u ukupnoj količini od sedam hiljada i petsto dužnih metara i približno milion i osamsto hiljada mikrofilmskih jedinica“.

- Bogat fundus, kojim raspolaže naša ustanova, predstavlja ne samo kulturno dobro od nacionalnog značaja, već i arhivsku građu i dokumentarni materijal od izuzetnog značaja za bezbednost i odbranu Republike Srbije. Stoga, neumorni istraživači vojne prošlosti nisu zaboravljali blago Vojnog arhiva ni u vremenima najozbiljnijih kriza i izazova – rekao je pukovnik Ivanović.

Svečano obeležavanje Dana Vojnog arhiva proteklo je u duhu podsećanja na početke razvijanja svesti o značaju prikupljanja i čuvanja arhivske građe za pisanje vojne istorije, a koja seže iz druge polovine 19. veka. Dramski umetnik Vladimir Jocović u pratnji kadeta Vojne akademije Aleksandra Verbića prisutnima je dočarao događaj koji se odigrao 3. juna 1865. godine - „Predlog Jovana Dragaševića ministru vojnom da se uvede Odeljenje za vojnu istoriju“. Muzičku podlogu svojim numerama dao je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Povodom praznika, Vojni arhiv upriličio je izložbenu i multimedijalnu postavku, koju su gosti današnje svečanosti imali priliku da pogledaju.

Vojni arhiv nastavlja tradiciju Trećeg istorijskog odeljenja Glavnog generalštaba, formiranog 5. februara 1876. godine, jedanaest godina nakon predloga Jovana Dragaševića, oficira, naučnika, profesora, člana Srpskog učenog društva i počasnog član Srpske kraljevske akademije, da se pri Ministarstvu vojnom formira Odeljenje za istoriju, sa zadatkom da prikupi građu za vojnu istoriju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.02.2024
mp4 (244,91 MB)
Obraćanje državnog sekretara Starovića
05.02.2024
mp4 (91,78 MB)
Obraćanje pukovnika Ivanovića
05.02.2024
mp4 (88,94 MB)
Svečanost