Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2024.

Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije



MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
UNIVERZITET ODBRANE
raspisuje

K O N K U R S

za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije
 

U školskoj 2024/2025. godini primaju se kandidati iz građanstva (u daljem tekstu: kandidati) za učenike Vojne gimnazije:
  • 80 kandidata za Opšti smer i 20 kandidata za vazduhoplovni smer (prijem u prvi razred);
  • 5 kandidata za opšti smer (prijem u drugi razred) i
  • 5 kandidata za opšti smer (prijem u treći razred).
 

USLOVI KONKURSA
 
Kandidati treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa.
 
OPŠTI USLOVI:
  • da su državljani Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije;
  • da su zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija;
  • da imaju minimalno vrlo dobru prosečnu ocenu iz vladanja tokom školovanja;
  • da imaju rešenje nadležnog ministarstva o priznavanju osnovnoškolske isprave stečene u inostranstvu (za kandidate koji su osnovno obrazovanje stekli u inostranstvu ili pohađali školovanje po inostranom nastavnom planu i programu) i
  • da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci, ili kaznom maloletničkog zatvora, odnosno da im nije izricana zavodska mera.

POSEBNI USLOVI
 
Za prijem u prvi razred:
  • da su rođeni 2008. godine ili kasnije;
  • da su završili V, VI, VII razred i prvo polugodište VIII razreda, odnosno VIII razred osnovne škole, i pri tome postigli najmanje vrlo dobar prosečan opšti uspeh školovanja.
 
Za prijem u drugi razred:
  • da su rođeni 2007. godine ili kasnije;
  • da su završili V, VI, VII i VIII razred osnovne škole i prvo polugodište I razreda, odnosno I razred gimnazije, i pri tome postigli najmanje vrlo dobar prosečan opšti uspeh školovanja.
 
Za prijem u treći razred:
  • da su rođeni 2006. godine ili kasnije;
  • da su završili V, VI, VII i VIII razred osnovne škole, I razred i prvo polugodište II razreda, odnosno II razred gimnazije, i pri tome postigli najmanje vrlo dobar prosečan opšti uspeh školovanja.
 
Kandidati za učenike Vazduhoplovnog smera moraju da ispune i dopunske uslove propisane posebnim programom medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za taj smer.
 

NAČIN KONKURISANjA I POSTUPAK SPROVOĐENjA KONKURSA
 
Kandidati podnose prijavu za upis i ostalu dokumentaciju Vojnoj gimnaziji lično ili putem preporučene pošte na adresu: Humska 22, 11000 Beograd, u periodu od 15. februara do 31. marta 2024. godine. Obrazac prijave za upis sa uputstvom o popunjavanju i spiskom dokumenata koje prilažu uz prijavu može se preuzeti na internet stranici Vojne gimnazije www.gimnazija.mod.gov.rs. Kandidati su u obavezi da se jave teritorijalnom organu regionalnog centra Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka gde preuzimaju obrazac upitnika za bezbednosnu proveru koji nakon popunjavanja vraćaju teritorijalnom organu regionalnog centra Ministarstva odbrane. Kandidati čije je prebivalište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, obrazac za bezbednosnu proveru preuzimaju od teritorijalnog organa regionalnog centra Ministarstva odbrane koji je najbliži njihovom mestu prebivališta.
 
Kandidat uz prijavu prilaže:
  • uverenje o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od šest meseci;
  • izvod iz matične knjige rođenih, ne stariji od šest meseci;
  • potvrde nadležnog suda i Ministarstva unutrašnjih poslova (ne starije od šest meseci) da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nije osuđivan za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora, odnosno da im nije izricana zavodska mera;
  • overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole za kandidate koji su završili osnovnu školu, a za učenike VIII razreda overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII razreda osnovne škole i uverenje–potvrdu osnovne škole o ocenama na kraju prvog polugodišta VIII razreda (za prijem u prvi razred);
  • overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole i I razreda gimnazije za kandidate koji su završili I razred, a za učenike I razreda overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole i uverenje–potvrdu gimnazije o ocenama na kraju prvog polugodišta I razreda (za prijem u drugi razred);
  • overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole i I i II razreda gimnazije za kandidate koji su završili II razred, a za učenike II razreda overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole i I razreda gimnazije i uverenje–potvrdu gimnazije o ocenama na kraju prvog polugodišta II razreda (za prijem u treći razred).
 
Fotokopije dokumenata traženih po konkursu kandidati overavaju kod javnog beležnika. Konkursna dokumentacija neće se vraćati kandidatima.

Kandidati dolaze na sve predviđene provere u okviru selekcije u pratnji roditelja–staratelja i moraju imati dokument za ličnu identifikaciju (đačka knjižica sa overenom fotografijom).

Prilikom dolaska na selekciju kandidat mora imati izvod iz svog zdravstvenog kartona koji izdaje izabrani lekar, a kojim se potvrđuje da kandidat ne boluje od bolesti koje su od značaja za vojnu profesiju.
 

SELEKCIJA KANDIDATA
 
Selekcija kandidata za učenike Vojne gimnazije realizuje se u dva dela.

Prvi deo selekcije, u trajanju od dva dana, obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu. Na prvi deo selekcije upućuju se svi kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa (izuzev zdravstvene sposobnosti za školovanje koju utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija), osim kandidata kojima je u izvodu iz zdravstvenog kartona potvrđeno da boluju od bolesti koje su od značaja za vojnu profesiju. Na medicinsko-zdravstvenu procenu upućuju se samo kandidati koji su zadovoljili kriterijume psihološke procene. Kandidat nema pravo žalbe na nalaz, ocenu i mišljenje nadležne VLK.

Kandidati za učenike vazduhoplovnog smera koji su zadovoljili kriterijume psihološke i medicinsko-zdravstvene procene pristupaju psihološkim i medicinsko-zdravstvenim pregledima po posebnom programu Vazduhoplovnomedicinskog instituta, u trajanju od dva do tri dana. U slučaju da kandidat ne ispuni zahtevane kriterijume za vazduhoplovni smer, nastavlja selekciju za opšti smer.

U drugom delu selekcije, koji se realizuje sa kandidatima koji su uspešno prošli prvi deo selekcije, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu proveri fizičke sposobnosti i proveri znanja iz matematike i srpskog jezika, koje se realizuju u internatu Vojne gimnazije (Humska 22, Beograd).

Prilikom dolaska na proveru fizičke sposobnosti, kandidat sa sobom obavezno donosi potrebnu sportsku opremu i propisanu potvrdu od izabranog lekara (ne stariju od 10 dana) da je zdravstveno sposoban za proveru fizičke sposobnosti, dokument za ličnu identifikaciju (đačka knjižica sa overenom fotografijom) i saglasnost roditelja–istaratelja za fotografisanje i snimanje kandidata tokom procesa selekcije.

Kandidati koji ne ispune kriterijume provere fizičke sposobnosti ne upućuju se na proveru znanja iz matematike i srpskog jezika.

Prilikom dolaska na provere znanja, kandidat donosi potreban školski pribor.

Kriterijumi selekcije jedinstveni su za kandidate oba pola.

Kandidat koji je udaljen sa provere znanja iz matematike i srpskog jezika ili sa provere fizičke sposobnosti gubi pravo da nastavi selekciju i bude rangiran.

Tokom procesa selekcije vrši se i bezbednosna provera kandidata. Kandidat nema pravo žalbe na rezultate bezbednosne provere.

Kandidati koji nisu zadovoljili kriterijume psihološke ili medicinsko-zdravstvene procene, ili kod kojih postoji bezbednosni rizik za prijem na školovanje u Vojnu gimnaziju, neće biti rangirani.

Kandidati koji ne završe proces selekcije do 14. juna 2024. godine neće biti rangirani.

Troškove prevoza u procesu selekcije snose kandidati koji konkurišu u Vojnu gimnaziju.

O terminima za selekciju, datumu, mestu, vremenu i ostalim bitnim informacijama u vezi sa procesom selekcije kandidati će biti obavešteni preko internet stranice Vojne gimnazije.
 

MERILA ZA RANGIRANjE KANDIDATA
 
Utvrđivanje rang-liste prijavljenih kandidata vrši se na osnovu sledećih merila:
  • uspeh iz osnovne škole, maksimalan broj bodova je 40; 
  • provera znanja iz matematike, maksimalan broj bodova je 20;
  • provera znanja iz srpskog jezika, maksimalan broj bodova je 20 i
  • provera fizičke sposobnosti, maksimalan broj bodova je 20.
 
Maksimalan broj bodova koji kandidat može da ostvari iznosi 100 bodova.

Kandidati će biti rangirani na osnovu ukupno ostvarenog broja bodova, do broja kandidata predviđenih konkursom, uz uslov zadovoljenja minimalnih kriterijuma na proveri znanja iz matematike i srpskog jezika i na proveri fizičke sposobnosti.

U slučaju istog broja bodova prednost će imati kandidat čiji je roditelj poginuli ili ranjeni pripadnik Vojske Srbije, zatim kandidat sa više osvojenih bodova na proveri znanja iz matematike, zatim iz srpskog jezika, a na kraju kandidat koji ima više bodova po osnovu postignutog opšteg uspeha u osnovnoj školi.

Preliminarna rang-lista objavljuje se na internet stranici Vojne gimnazije 17. juna 2024. godine, nakon realizovanog procesa selekcije i izvršenih bezbednosnih provera kandidata.

Konačna rang-lista objavljuje se na internet stranici Vojne gimnazije nakon isteka roka za podnošenje primedbi na listu kandidata, odnosno nakon donošenja rešenja po podnetim primedbama.
 

NAČIN I ROKOVI ZA PODNOŠENjE PRIMEDBI NA UTVRĐENI REDOSLED
 
Kandidat koji smatra da su njegova prava povređena, može podneti primedbu na preliminarnu rang-listu kandidata u roku od petnaest dana od dana objavljivanja.

Kandidat primedbu podnosi Vojnoj gimnaziji.
 

ŠKOLOVANjE, PRAVA I OBAVEZE UČENIKA
 
Školovanje traje četiri godine, za kandidate koji se primaju u prvi razred, tri godine za kandidate koji se primaju u drugi razred i dve godine za kandidate koji se primaju u treći razred. Učenici se školuju po Nastavnom planu i programu gimnazija opšteg smera u Republici Srbiji koji obuhvata i specifične vojne sadržaje.

Nakon završenog školovanja u Vojnoj gimnaziji učenici su u obavezi da nastave školovanje na Vojnoj akademiji.

Za vreme školovanja učenici Vojne gimnazije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana u internatu, udžbenici i školski pribor, odeća i obuća, zdravstvena zaštita i novčana primanja u skladu sa propisom kojim su uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina novčanih primanja u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

Troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije, na osnovu ugovora o školovanju kojim se regulišu međusobna prava i obaveze. U slučaju prekida školovanja zbog slabog uspeha, prekida školovanja na lični zahtev i neispunjenja obaveza definisanih ugovorom o školovanju, lice na školovanju i njegov zakonski zastupnik u obavezi su da nadoknade troškove školovanja.

Konkurs je otvoren od 15. februara do 31. marta 2024. godine.
 
Lista izabranih kandidata biće objavljena na sajtu Vojne gimnazije 17. juna 2024. godine.
 
Detaljnije informacije u vezi sa uslovima konkursa, načinom selekcije, psihološkim i medicinsko-zdravstvenim pregledima, kriterijumima za proveru fizičke sposobnosti, proverama znanja iz matematike i srpskog jezika iz prošlih godina, kao i informacije o školovanju u Vojnoj gimnaziji mogu se proveriti na internet stranici Vojne gimnazije http://www.gimnazija.mod.gov.rs, putem elektronske pošte vogi@mod.gov.rs, na telefone: 011/3603-966 i 011/3603-972 ili u Vojnoj gimnaziji, Humska 22, Beograd.