Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2024.

Dodeljene Boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sa teritorije opštine Apatin



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelili su danas 433 Boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sa teritorije opštine Apatin.

Ministar Vučević, na početku obraćanja, zahvalio je okupljenim borcima za sve ono što su činili za svoju državu.

- Meni ostaje da kažem u ime države i Ministarstva odbrane svima vama dve reči – hvala i izvinite. Hvala vam na onome što ste činili, hvala vam na ljubavi prema svojim porodicama, hvala vam na ljubavi prema otadžbini, hvala vam na ljubavi prema narodu, prema svim građanima, hvala vam što ste nas učinili ponosnim i što nas činite ponosnim. I izvinite na čekanju da vam se kaže ovo hvala. Izvinite što je država bila slaba bezmalo dve decenije pa se stidela onih najhrabrijih – istakao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, država se stidela ratnika i heroja, stidela se stradalnika i jurišnika, jer su dezerteri i ratni liferanti vodili državu dodajući da je to činjenica i da je to istina.

- Takav je bio splet okolnosti. Stideli smo se jedni drugih, zaboravili i na pobede i na uspehe, ćutali, tiho negde govorili i ubedili su nas ili su pokušavali da nas ubede da je to dobro za nas, jer kad se mi stidimo sebe i najboljih među nama onda ćemo ući i zakoračiti u neku svetlu budućnost i biće nam svima bolje. I tako iz godine u godinu i, naravno, da nam nije bilo bolje, nego smo osetili ogromnu prazninu. Osetili smo da nam nešto fali, a fali nam koren i fali nam ono što jesmo, jer ne možete sve da stavite u brojeve i tabele. Postoje neke stvari koje su večne i neprolazne, postoje neke stvari kojim se definiše život svakog od nas – naglasio je ministar Vučević.

Naravno da svi želimo, moramo i hoćemo da živimo bolje, istakao je ministar Vučević, kao i da naša deca i naši unuci sutra treba da imaju još bolje uslove za život, ali ne može čovek da se odrekne svojih emocija da bi živeo bolje.

- Ne može da se odrekne samog sebe, svojih rođaka, prijatelja, porodice, roditelja, njihovih roditelja, jer kad se odreknete njih odrekli ste se i svoje dece na neki način i sutra njihove dece. I zato sam, zaista uvek počastvovan kada me ministar Selaković pozove, a to je njegova zasluga, njegov resor to radi sve na promociji boračkih zahvalnica, spomenica, da budem deo i u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i da kažem da se ne spremamo ni za kakve ratove ni sukobe. Srbija hoće i treba mir. Ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju. I to svima mora da bude jasno. I prošlo je vreme kada je Srbija sekla i topila tenkove i haubice. Prošlo je vreme kada su zatvarali kasarne i kada smo pravili generacije koje ne znaju elementarne stvari. Ne znaju da očiste ni sneg ispred svoje kuće. A to smo onda proglasili da je super progresivno i da to treba tako da bude. Jer nacija koja ne zna ništa da uradi je, valjda, uspešna nacija i nacija koja ne oseća da treba da sebe brani je, valjda, najuspešnija nacija – naglasio je ministar Vučević.

On je još jednom podvukao da nikoga ne diramo i ne želimo nikakve sukobe, ali moramo biti spremni da ne damo na sebe i da branimo svoj narod, svoje porodice i svoju državu.

- I hvala i vama koji ste pripremali ovaj tekst uvodni, što smo konačno počeli da govorimo da su to bili odbrambeni ratovi. Pošto su nas i tu ubedili da ne smemo da kažemo, da to valjda nisu odbrambeni. Ne, to su bili odbrambeni ratovi, jer smo branili državu kojoj smo položili zakletvu. I branili međunarodno priznatu državu. I onu veliku Jugoslaviju koju su naši dedovi i pradedovi pravili – naglasio je ministar Vučević.

Nikog nismo napali, podsetio je ministar odbrane, i nikom agresiju nismo učinili ni sproveli, već nismo dali na sebe i svoj narod.

- A nažalost, platili smo kao narod najveću cenu. Nama spočitavaju etnička čišćenja i ne znam kakve ratne zločine. Nažalost, bilo je i među Srbima zločinaca i treba da odgovaraju. Ali je istina sledeća - da su jedino naši sunarodnici proterani sa etničkih prostora. I da su samo naše granice povredive, dok sve ostale granice su nepovredive. I da svi ostali imaju prava da se brane i čuvaju, samo Srbi ili naš narod nema pravo to da radi. Ali zato danas sviće neka nova zora u Srbiji, dolaze neke nove generacije, koje pevaju himnu, ali pevaju i naše patriotske pesme. Ne stide se svoje zastave. I te generacije imaju od koga da uče, a to ste vi. Zato nek živi istina i samo istina. Ni reč više, ali ni reč manje. Srbija je večna dok smo joj mi odani, dok smo mi u nju zaljubljeni. Neka živi Apatin i neka živi naša jedina otadžbina, slobodna i nepokorena Srbija. Živeli! – poručio je ministar Vučević.

Obraćajući se okupljenima, ministar Selaković rekao je da je prošlo sedam meseci otkako je započet proces uručenja Boračkih spomenica, najpre u Kraljevu, a onda i u drugim gradovima.  

- U ovih sedam meseci uspeli smo broj registrovanih boraca u Srbiji da podignemo sa 25 hiljada  na 47 hiljada registrovanih boraca. Postavlja se pitanje zašto to nije rađeno ranije. Za sve ovo što su bile nečije greške u prošlosti mi ne možemo da odgovaramo, niti prošlost možemo da menjamo, ali možemo danas da činimo nešto dobro, nešto dobro za porodice palih boraca, za ratne vojne invalide, za naše borce.  Jedna od stvari koje činimo jeste i ova svečana dodela, uručenje Boračkih spomenica. Želim da se zahvalim na podršci koju nam od prvog dana pruža predsednik Vučić, na čiju inicijativu je donet ovaj zakon,  ali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević koji je sa nama -  istakao je ministar Selaković.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, obraćajući se skupu, rekao je da dodelom boračkih priznanja Srbija zahvaljuje svima koji su svoje živote žrtvovali za otadžbinu. On je naglasio da je čast i privilegija govoriti o junacima vojske i policije, učesnicima ratova, koji su branili svoju zemlju kada je bilo najteže.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je velika čast što je opština Apatin domaćin skupa na kome se prvi put na teritoriji Vojvodine dodeljuju Boračke spomenice, dodajući da će opština Apatin nastaviti da pruža mogućnosti ratnim veteranima pre svega u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, ali i u oblasti kulture i sporta.

Dodela boračkih spomenica ustanovljena je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Uredbom o „Boračkoj spomenici“ koju je Vlada Republike Srbije donela u martu 2023. godine. Reč je o posebnom nacionalnom priznanju, koje se dodeljuje licima koja su stekla status borca po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.01.2024
mp4 (546,25 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
29.01.2024
mp4 (510,44 MB)
Obraćanje ministra Selakovića
29.01.2024
mp4 (529,35 MB)
Obraćanje general-pukovnika u penziji Lazarevića
29.01.2024
mp4 (73,2 MB)
Obraćanje predsednice opštine Korać
29.01.2024
mp4 (108,09 MB)
Dodela Boračkih spomenica