Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2024.

Sastanak ministara Vučevića i Šalaja Bobrovničskog u Budimpešti



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim u Budimpešti, u okviru zvanične posete Mađarskoj. 

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj i intoniranje himni, održani su tet-a-tet razgovori dva ministra i sastanci delegacija. 

Ministar Vučević zahvalio je na prilici da se sastane sa ministrom odbrane Mađarske, kao i na prilici da razgovaraju o konkretnim temama. 

- Današnji sastanci su dokaz naše sadržajne i plodonosne saradnje za obe države. Ono što posebno želim da istaknem je da su  Mađarska i Srbija strateški partneri, prijatelji i više od toga. Mađarska uvek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi. Hvala Mađarskoj i Vladi Mađarske što podržavaju Srbiju na evropskom putu. Mi delimo zajedničke vrednosti. Mi verujemo u istu Evropu. Mi verujemo u Evropu koja ima svoju tradiciju, istoriju, ali koja ima i svoju budućnost - istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane, tom prilikom, rekao je da je otvoreno novo poglavlje saradnje u oblasti odbrane, koje će se baviti konkretnim stvarima, u skladu sa strateškim dogovorima premijera Orbana i predsednika Vučića.

- Mi smo spremi da sarađujemo sa Mađarskom po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa, a tiču se bezbednosti i odbrane, naravno, uvažavajući činjenicu da je Mađarska deo NATO alijanse, a Srbija ima proglašenu vojnu neutralnost - rekao je ministar Vučević istakavši da je posebno zadovoljan procesom konkretne realizacije strateških dogovora, kao i u kontekstu da Srbija kupuje veoma korisno naoružanje i vojnu opremu od Mađarske, ali da  isto tako i prodaje i isporučuje ono što je potrebno Mađarskoj vojsci. 

On je zahvalio na podršci Mađarske i saradnji u oblasti odbrane.

 - Vojska Srbije će u kratkom periodu biti jača posebno u oklopno-mehanizovanim jedinicama i u sistemu protivvazduhoplovne odbrane. To je najvažnija vest, za nas korisno naoružanje. Vojna oprema iz Mađarske stiže u Srbiju. Nešto što je prihvatljivo i uklopljivo sa našim  postojećim sistemima i nešto što će Vojsku Srbije učiniti jačom, a Srbiju bezbednijom - rekao je ministar Vučević.

Današnji sastanak dvojice ministara bila je prilika i za razgovore o situaciji u regionu.

- Upoznao sam njegovu ekselenciju sa kršenjem međunarodnog javnog prava, rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. Koristim priliku da se zahvalim Mađarskoj na njenoj kontribuciji u okviru KFOR-a i očuvanju i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i da poželim sreću novom komandantu međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini koji dolazi iz Mađarske, u nadi da će u Bosni i Hercegovini biti jedino reči o političkim pitanjima, a ne o pitanjima bezbednosti, rata i mira - rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovničski istakao je da je Srbija istaknuti i strategijski partner Mađarske.  

- Izuzetna je saradnja između dve države na svim poljima, a tako isto i u oblasti odbrane, odbrambene politike dveju država. Možemo reći da su sastanci na najvišem političkom nivou sada već postali redovni i možemo reći da smo u nivou prijateljskih odnosa. Prošle godine na zajedničkoj strategijskoj sednici dveju Vlada smo potpisali bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrambene politike i u okviru te saradnje još jedna oblast je otvorena, a to je oblast o razmeni vojne tehnologije i vojne opreme dveju država. U tom smislu na današnjem sastanku, ovde u Budimpešti, oformili smo radnu grupu koja će raditi na tom polju - rekao je ministar odbrane Mađarske.

Ministri odbrane dve zemlje razgovarali su i o političkim pitanjima u svetu, a sa posebnim fokusom na region zapadnog Balkana. 

- Mađarska smatra da je Zapadni Balkan ključan, ne samo za bezbednost regiona već za bezbednost cele Evrope i u tom smislu smo opredeljeni da se ta politička stabilnost na zapadnom Balkanu sačuva, iako smo svesni da je ovo jedan region gde uvek može da dođe do konflikata - istakao je ministar odbrane Bobrovničski.

On je pohvalio ulogu mađarskih jedinica na Kosovu i Metohiji u sklopu KFOR i rekao da će Mađarska u drugoj polovini 2024. godine preuzeti poziciju redovno predsedavajućeg Evropske unije.

-  To će biti dobra prilika da se borimo i da budemo angažovani oko proširenja Evropske unije što je Mađarska i do sada odlučno radila i nadamo se da ćemo u ovom periodu moći da doprinesemo  tome da se Srbija približi punopravnom članstvu u Evropskoj uniji - rekao je ministar Bobrovničski.

Ministri Vučević i Bobrovničski, ranije u toku dana, prisustvovali su i otvaranju prvog sastanka „Srpsko-mađarske radne grupe za odbrambenu industriju i naoružanje“ koji su održale delegacija Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i Odbrambene industrije i naoružanja Mađarske. 

Delegaciju u okviru posete Mađarskoj činili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, načelnik Štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Gordan Pavlović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije brigadni general Slavko Rakić, savetnici ministra odbrane Nikola Banjac i Predrag Rajić i izaslanik odbrane Republike Srbije u Mađarskoj potpukovnik Predrag Zeljković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.01.2024
mp4 (322,85 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
26.01.2024
mp4 (290,89 MB)
Obraćanje ministra Bobrovničskog
26.01.2024
mp4 (171,69 MB)
Poseta