Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.12.2023.

Pomoćnik ministra Bandić na sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje u proširenom formatu



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je na sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje u proširenom formatu sa Višegradskom grupom i Zapadnim Balkanom, održanom u Pragu.

Sastanku su prisustvovali ministarka odbrane Češke Republike Jana Černočova, kao domaćin sastanka, ministri odbrane Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije, zatim predstavnici ostalih članica Centralnoevropske odbrambene saradnje, kao i iz regiona Zapadnog Balkana.

Sastanak je bio posvećen razmeni mišljenja o aktivnostima sprovedenim tokom češkog predsedavanja u 2023. godini, a teme sastanka bile su i trenutna situacija u Ukrajini i na Bliskom Istoku i uticaj na Centralnu Evropu i Zapadni Balkan.

Učesnici su se saglasili sa ocenom da je češko predsedavanje bilo uspešno, s posebnim akcentom na realizovane aktivnosti iz oblasti hibridnih pretnji i mogućnostima za finansiranje iz Evropskog fonda za mir. Takođe, zajednička je ocena da aktuelni oružani sukobi imaju veliki uticaj na prostor Evrope te da se u narednom periodu može očekivati porast priliva izbeglica i ilegalnih migracija iz sukobima zahvaćenih područja.

Na sastanku je zaključeno da ovaj format susreta predstavlja odličnu platformu za unapređenje regionalne saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane sa državama koje nisu zvanično deo Evropske unije te da sa istima treba nastaviti i u budućnosti, a takođe, iskazana je podrška regionu Zapadnog Balkana na putu evrointegracija.

Predsedavajuća država u 2024. godini biće Mađarska, koja je predstavila planove za naredni period.