Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2023.

Redovna obuka borbenih posluga raketnih sistema za PVD



Na lokacijama mirnodopskog razmeštaja samohodnih raketnih diviziona za protivvazduhoplovna dejstva u toku je redovna obuka borbenih posluga za izvođenje dejstava u defanzivnoj operaciji PVO.

Obuka obuhvata uvežbavanje za borbeni rad na raketnim sistemima „kub“ i osnovno tehničko održavanje, a realizuje se radi unapređenja sposobnosti za protivvazduhoplovnu odbranu snaga Vojske Srbije, važnih objekata i rejona od dejstva iz vazdušnog prostora.

U ovom ciklusu obuke, borbene posluge prolaze sve sadržaje iz taktike upotrebe i održavanja raketnog sistema „kub“, a primarno se uvežbavaju posedanja vatrenog položaja, prevođenja baterije u pripravnost za dejstvo i postupci tokom neposredne pripreme i realizacije gađanja. Vrši se i provera obučenosti borbenih posluga za izvršavanje zadataka u skladu sa definisanim vremenskim normama, koje obezbeđuju adekvatnu brzinu reakcije i uspešno uništenje ciljeva u vazduhu.

Raketnim sistemima „kub“ naoružani su samohodni raketni divizioni 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva. Ovaj sistem je namenjen za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama, a odlikuje ga visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom.
 
photoFOTOGALERIJA