Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.08.2023.

Potpisani ugovori za isporuku naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom potpisivanja ugovora za isporuku savremenog naoružanja i vojne opreme između Ministarstva odbrane, preduzeća Odbrambene industrije Srbije i JP „Jugoimport-SDPR“.

Prema rečima ministra odbrane, danas je veliki dan za Odbrambenu industriju Srbije, ali i Vojsku Srbije.

- Danas je više preduzeća sa Ministarstvom odbrane, ali i međusobno, potpisalo ugovor u vrednosti od 9,7 milijardi dinara, od toga novo naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 6,2 milijarde dinara biće isporučeno Vojsci Srbije. To je fantastičan rezultat, do pre nekoliko godina gotovo nezamisliv. Naša namenska industrija pod preduzećem „Jugoimport-SDPR“ će pripremiti naoružanje i vojnu opremu za izvoz u vrednosti od 3,5 milijarde dinara, tako da pokazujemo i svoju konkurentnost i dobar trend na trećim tržištima, odnosno na međunarodnom tržištu. Time, naravno, povećavamo i učešće vojne namenske industrije u ukupnom bruto društvenom proizvodu Republike Srbije – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da je veoma ponosan na sve koji su učestvovali u pripremi svega ovoga te dodao da smo, uz podršku predsednika Republike i Vlade Srbije, u stanju da imamo ove budžete koji su bili nemogući ili teško ostvarivi u prethodnom periodu, a danas su konkretizovani.

- Ovo je velika podrška Odbrambenoj industriji Srbije, namenskoj industriji za radna mesta. Velika podrška za Priboj, za fabrike „Zastava oružje“ i „Zastava TERVO“ iz Kragujevca, za „Prvu petoletku“ u Trsteniku, za „Jumko“ u Vranju, „Teleoptik-Žiroskopi“ iz Zemuna, „Jugoimport-SDPR“ kao integrator i ne treba zaboraviti „Slobodu“ Čačak i „Krušik“ iz Valjeva, kao važne fabrike za taj deo Srbije i za celu Srbiju. Svima im čestitam i čekamo da isporuče ono što je danas ugovoreno – poručio je ministar odbrane.

Ugovore za isporuku savremenih složenih borbenih sistema i municije koji će direktno doprineti unapređenju sposobnosti Vojske Srbije, potpisali su predstavnici Ministarstva odbrane, „Zastava oružje“, HK „Krušik“, „FAP Korporacije“, „Zastava TERVO“ i „Jugoimport-SDPR“.

U ime Ministarstva odbrane ugovore je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić.

Na današnjoj svečanosti potpisani su i ugovori za modernizaciju sredstava u Vojsci Srbije. Kooperantske ugovore sa preduzećem „Jugoimport-SDPR“ potpisali su predstavnici preduzeća „Teleoptik-Žiroskopi“, „Senzor Infiz“, „Zastava TERVO“, „Borbeni složeni sistemi“ i predstavnik kompanije „Jumko“.

Takođe, potpisani su i ugovori između preduzeća Odbrambene industrije Srbije i „Jugoimport-SDPR“ za kooperaciju u poslovima izvoza novih borbenih sistema. Navedene ugovore potpisali su predstavnici preduzeća „Jugoimport-SDPR“ sa kooperantima „Zastava TERVO“ i „Sloboda“ Čačak, a u izvoznom poslu uključeni su i „FAP Korporacija“, „Prva petoletka-namenska“ i TRZ Čačak.

Potpisivanju ugovora u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba prisustvovali su državni sekretari u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Odbrambene industrije Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.08.2023
mp4 (74,81 MB)
Izjava ministra Vučevića
10.08.2023
mp4 (39,61 MB)
Potpisivanje ugovora