Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.08.2023.

Obeležena godišnjica Velike bitke kod Petrovaradina



Godišnjica Velike bitke kod Petrovaradina obeležena je danas svečanom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti svim palim ratnicima kod spomenika na brdu Vezirac.
U ime potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića, prisutne je pozdravio i obratio im se posebni savetnik ministra dr Nikola Banjac. On je istakao da delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ove godine učestvuje u obeležavanju 307. godišnjice bitke kako bi zajedno sa svima odala počast, ne samo stotinama i hiljadama izginulih Srba koji su vojevali u ovoj bici, već svima koji u ovoj bici padoše.

- Srbija je juče plakala zbog najvećeg egzodusa koji je jedan narod u Evropi pretrpeo, kada je iz Hrvatske proterano više od 250.000 Srba, a više od 1.800 ubijeno. U tom smislu, Srbija na žalost veoma dobro zna koliko su teške ratne rane i stradanja. Imajući ta teška saznanja sa željom da se stradanja nikome i nigde ne ponove, Srbija je ponosna što se na njenom tlu održava jedna ovakva manifestacija. Manifestacija gde nekada zaraćene strane zajedno oplakuju žrtve. To je način da se gradi ljudski, rekao bih bratski odnos među nacijama, jer danas, dragi prijatelji, na ovom mestu niko ne slavi – rekao je Banjac i istakao da danas poštujemo žrtve, odajemo poštu svim stradalima jednako.

Kako je naglasio, ovaj spomenik predstavlja evropski simbol međusobnog poštovanja među nacijama, religijama i ljudima.

- Srbija tom načelu jednakosti i međusobnog poštovanja, ali i prava na tugovanje za žrtvama i na ovaj način poklanja dužnu pažnju i od sveg srca šalje iskrenu poruku mira – poručio je Banjac.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici ambasada Republike Austrije, Republike Turske i Mađarske, delegacije OEBS u Srbiji, lokalne samouprave, udruženja "Vezirac 1716“ i građani.
Na današnji dan, pre 307 godina, odigrala se velika bitka između Austrije i Otomanske imperije koja predstavlja jedan od najznačajnijih ratnih okršaja u istoriji Evrope.
photoFOTOGALERIJA